Читај ми!

Премијера на туђој сцени

Иако већ две и по године без своје сцене - ансамбл лесковачког позоришта припремио је премијеру "Професионалца" Душана Ковачевића. Представа, у режији Радише Грујића, изведена је у камерној сали Лесковачког културног центра.

Због комплетне реконструкције зграде лесковачког Народног позоришта, глумци су већ две и по године без сцене. Премијеру "Професионалца" Душана Ковачевића извели су у туђем, неадекватном простору, али тренутно једином могућем.

Важно је да се ради, кажу, жељно ишчекујући повратак на своју сцену. Прва реприза заказана је за суботу, 30. новембар.

После више од двадесет година, ево га поново у Лесковцу -Лука Лабан. Вратио се Душан Ковачевић и његов "Професионалац", али и Радиша Грујић. Није га било од одласка у пензију. За разлику од деведесетих када је имао само носећу улогу сада је ту и редитељски задатак. Одличан текст и бард лесковачког глумишта добитна су комбинација.

"Није лако имати главну улогу и истовремено режирати представу, али ја сам то радио и раније и то са много више глумаца у већим представама. Мада, истина је био сам и млађи", каже Радиша Грујић.

И све је ту: беседе, сећања, записи. И даље занимљиви и актуелни. Могло се пасти у замку свима познатог текста.

"Много пута игран текст, који је имао и екранизацију, али глумац се увек труди да донесе нешто ново и да буде свој", каже Александар Кањевац, глумац Народног позоришта у Лесковцу.

"Пуно недоумица није било, ни превише времена за припрему ове представе, али сада после премијера испливава осећај задовољства", каже Бранислава Маринковић, глумица Народног позоришта у Лесковцу.

Велики проблем је неадекватна сцена, четири пута мања од матичне, као и сала.

"Хвала људима из Лесковачког културног центра који су нам уступили овај простор. Није само бина проблем већ и мала сала, јер што је више публике представа је увек боља", каже директор Народног позоришта у Лесковцу Станислав Грујић.

Али важно је да се ради, јер глумац је, кажу, као спортиста. И да се ствара, јер материјалне недаће су неприметне. Текст, режија, сценографија, костими све је овде дар.

"Тако нешто је могуће кад имате пријатеље у позоришном свету", каже Грујић.

Пред саму премијеру стигла је вест да град неће чекати подршку Републике за завршне радове на адаптацији зграде позоришта, јер нема довољно времена. Пролеће се приближава, а Лесковац ће бити домаћин 50. Јубиларног фестивал "Јоаким Вујић".

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару