Биоинжењеринг у лечењу канцера

Стручњаци Центра за биоинжењеринг на крагујевачком Факултету инжењерских наука развили су програме које користе у дизајнирању наночестица задужених да лек пренесу до ћелија канцера и тамо га убризгају, не оштећујући притом здраве ћелије.

Вођа научног пројектакоји се бави применом наночестица у лечењу канцера је Институт болнице Методист у Хјустону. У том пројекту, поред Крагујевчана који су једини из Југоисточне Европе, учествују и научници из Италије, Немачке, Француске и Енглеске.

Лек је смештен у силиконске наночестице које су хиљаду пута тање од длаке људске косе. Не виде се голим оком, а њихов изглед дело је крагујевачких научника.

Професор др Ненад Филиповић, управник Центра за биоинжењеринг на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу каже да се том методом у тело убризгава милијарду наночестица, које путују кроз крвоток и стижу до свих делова организма.

"На себи имају биохемијске рецепторе који се каче на канцер ћелије", објашњава Филиповић. "Када се закаче, отвори се мембрана, изручи се лек и она убије канцер ћелију."

Основна предност коришћења методе помоћу наночестица је у томе што се не убијају здраве ћелије, већ се уништавају само канцерогене ћелије, за разлику од традиционалних метода лечења путем хемиотерапије или зрачења", каже истраживач у тиму Велибор Исаиловић.

У крагујевачком Центру за биоинжењеринг ради 30 професора и докторанада различитих струка. Њихов посао је спој медицине и инжењерства. Софтвер и програме које користе у истраживањима, развили су сами. На новој методи лечења канцера, радили су шест година користећи безброј симулација.

"Симулације не коштају много и могу релативно брзо да се спроведу. Онда можемо да спроведемо анализу практично, како треба да изгледа та честица, каквог треба облика да буде, којих димензија", каже истраживач Тијана Ђукић.

Нова метода лечења наночестицама, већ је проверена на клиници у Хјустону. Истраживања, на добровољцима, оболелим од канцера, заврешена су успешно. Са партнерима из Европе, крагујевачки тим, ради и на примени те методе у лечењу атеросклерозе, болести крвних судова.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару