Читај ми!

На штету деце

У основној школи "Радоје Домановић" у Врању угрожено је спровођење инклузивне наставе, јер педагошки асистенти напуштају посао због нередовног исплаћивања плате. Родитељи су затражили помоћ локалне самоуправе и Министарства просвете, јер деца у новонасталој ситуацији неће да иду у школу.

Због нередовне исплате зарада педагошким асистентима, у врањској основној школи "Радоје Домановић" угрожена је инклузивна настава.

И пре ступања на снагу закона о инклузији, у ОШ "Радоје Домановић" примењиван је метод рада са децом са посебним потребама. Већ десет година асистенти раде, тада је предложен модел да примају плату од десет хиљада динара месечно, као једнократну социјалну помоћ.

"Нек се свако стави на моје место, да ли би неко радио тако четири месеца, који је минималац у Србији уопште", каже Милена Златковић, асистент.

"Имам 25 ученика и не бих могла Вуку да пружим ниједан посто од онога што му пружају асистенти", каже Драгана Младеновић, учитељица.

Од тринаесторо асистената, колико је радило, четворо је напустило школу због нередовних примања. Родитељи траже да сви асистенти остану, јер су се деца навикла на такав начин рада.

"Мој Петар већ два дана не иде у школу из разлога, не могу силом да га доводим. Откад је Јелена отишла, неће да долази", каже Бојан Анђелковић, родитељ.

"Кад смо добили упуте да наша деца могу да иду у редовно образовање, то је била велика радост за нас родитеље", додаје Ивица Николић, родитељ.

У школи која има 925 ђака, двадесеторо је са посебним потребама. Интересорна комисија града утврдила је да је неопходан асистент за једанаесторо.

Данијела Ђорђевић, психолог ОШ "Радоје Домановић" у Врању каже да је досадашњи рад са асистентима давао изузетно добре примере инклузивне праксе тако да се, како додаје, могу похвалити напредовањем деце и једним добрим радом и залагањем.

"Придржаваћемо се закона који прописује израду индивидуално образовног плана за свако дете, интересорна комисија доноси одлуку, на основу захтева комисије локална самоуправа, односно надлежни секретаријат упућује персоналне или педагошке асистенте", каже Бранимир Стојанчић, градски већник за социјална питања.

Проблем око исплате настао је 2012. године када је држава смањила трансферна средства локалним самоуправама, па су смањена и одвајања за социјално угрожене. У тој категорији су, по пилот пројекту, и асистенти.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару