Читај ми!

Oбновљена производња у књажевачком Џервину

У погонима књажевачког Пољопривредног комбината Џервин, после вишегодишње паузе, обновљена производња. Комбинат инвестира у прерађивачке погоне и обнавља воћњаке и винограде, а Општина помаже пољопривредницима у подизању нових засада.

Некадашњи највећи пољопривредни комбинат у Тимочкој крајини, после раскида тендерске продаје 2005. и продаје већинског капитала приватнику из Књажевца 2007. био је у стечају од 2010. године, као акционарско друштво са већинским приватним капиталом.

Комбинат је после једанаест неуспелих аукција крајем фебруара из стечаја купила фирма Агропроцесинг из Новог Сада најавивши његово оживљавање. У првој прозводној сезони Џервин је запослио стотинак радника, организовао откуп воћа од произвођача из књажевачког краја и почео обнову сопствених воћњака и винограда.

Неколико месеци после продаје производња у "Џервину" је оживела. За рад су оспособљени део хладњаче и линија за производњу концентрата.

Ново руководство каже да у обнову запуштене и технолошки застареле фабрике треба уложити неколико десетина милиона евра и да ће се тај процес спроводити корак по корак.

Прво ће се инвестирати у хладњачу, најављује директор Џервина Слађан Недељковић: "Планирано је да инвестициони циклус траје до три године, после чега ћемо добити квалитетан и модеран објекат за складиштење откупљених плодова и производа од воћа из наших погона."

Помоћ локалне самоуправе у обнављању воћњака и винограда

Упоредо са инвестирањем у прерађивачке капацитете, Џервин је почео и обнову запуштених воћњака и винограда на сопственом земљишту.

У току је садња 20 хектара винограда на потезу Штипина, као и подизање новог засада вишања на 60 хектара, на локалитету Липар. У Џервину најављују да ће у наредне три године вишње, јабуке и шљиве бити засађене на скоро 300 хектара.

Џервин тренутно има стотинак стално запослених радника, а посао је овог лета и јесени ту нашло и око две стотине сезонаца.

Саша Петровић, помоћник председник општине Књажевац, истиче да је општина помогла да Џервин после вишеструких неуспешних покушаја промене коначно пронађе новог власника, наглашавајући да тај комбинат локална самоуправа види као додатни подстицај за развој пољопривреде на свом подручју.

"Сама чињеница да је у овој години почео да ради, откупљује и прерађује воће је у значајној мери повећала и интересовање произвођача за подизање нових засада", објашњава Петровић. "Само у овој години, на основу конкурса за субвенције из општинског аграрног фонда, заинтересованим пољопривредницима поделили смо саднице вишања, јабука и шљива за заснивање нових 500 хектара воћњака."

У Џервину обећавају да ће кроз финансирање производње, стручну помоћ и сигурност у откупу настојати да са произвођачима изграде партнерски однос какав је био у најбољим данима књажевачког комбината.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару