Читај ми!

Српско-бугарски пословни форум

У Софији се одржава дводневни бизнис форум Србије и Бугарске на коме учествује 150 компанија. Циљ форума је заједнички наступ на трећа тржишта, у чему ће им помоћи и новоформирана српско-бугарска привредна комора.

Србија је започела велике инфраструктурне пројекте. Приоритет је је завшетак Коридора 10, а на форуму је понуђено да бугарске путарске фирме узму учешће у завршетку источног крака Коридора 10, јер је то, како кажу, најјефтинија варијанта за Србију.

Директор Коридори Србије Миодраг Костић каже да су пројекти у изради и да се очекује половином децембра да ће се расписати тендер.

"Надамо се да ћемо у 2014. години почети грађевинску сезону и да ћемо у 2015. години окончати тих 22,5 километра", додаје он.

Овом приликом уз подршку двеју Влада, основана је и заједничку српско-буграску привредну комора.

Занимљиво је да градови нишког региона, који су најближи Бугарској, заправо имају најмању спољно-трговинску размену са овом земљом. Управо оснивање бугарско-српске привредне коморе има за циљ да анимира привреднике, пре свега, овог краја.

"Ми имама један ниски обим трговине, испод милијарду евра, где Србија у суштини има негативан салдо према Бугарској. Тако да ми сматрамо да то може да се унапреди и створе везе, нарочито преко те нове коморе", каже Красин Димитров, помоћник министра економије и енергетике Бугарске.

Председник Регионалне привредне коморе Ниш Драган Костић каже да мало производе и да је та прозводња више окренута Европској унији, али не и Бугарској.

"Ово ће бити један од покушаја да повећамо ту производњу. Интерес нишког региона и слободне зоне Пирот је сарадња са бугарским и турским компанијама", додаје он.

Преко 150 предузећа учествовало је на бизнис форуму у Софији. Ефекти сарадње биће видљиви уколико успеју да, пре свега, подигну ниво међусобне економске размене, а онда и заједнички наступе на велика тржишта Русије и Турске.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару