Читај ми!

Октобарски ликовни салон у Шапцу

Октобарски ликовни салон у Шапцу, ове године је у знаку завичајних сликара. Организована по позиву, поставка 57. Салона, кажу критичари, представља пресек стања на шабачкој и српској ликовној сцени.

Октобарски ликовни салон у Шапцу у новембру, али можда најбољи до сада. Показује 48 радова од толико аутора млађе и средње генарције,  који су обележили једно време, једнако актуелан и савремен.

"Одушевљава ме чињеница да да су то углавном аутори који потичу из нашег града, са овог поднебља и чини ми се да је то најбољи репрезент ликовног стваралаштва у овом тренутку", каже Татјана Марковић, виши кустос шабачког музеја.

Ове године жири је доделио три равноправне награде. Бранислав Николић, аутор јаког уметничког израза и личног става, лауреат је трећи пут.

"Моје стваралаштво се мењало, сада сам више промишљен и у сликарству и у скулптури, тако да је моја слика цурења имитација цурења", каже Бранислав.

Шабачки уметник Раде Станковић Станкеља награђен је за "Причу о дворогу", а Снежана Влатковић, која је ове године имала пет самосталних изложби, за експресију и атмосферу оптимизма на слици "Краљевство краљевске рибе".

"Све те слике које сам урадила у последњем циклусу везане су за медитеран и светлост, и због тога то некога мало и вуче ка импресионизму", каже Снежана. "То је израз мојих емоција."

На изложби учествује и двадесет аутора лауреата награде "Игор Белохлавек", фонда за развој талената. Жири је ове јубиларне јесени наградио сведен поступак и употребу рециклираног материјала у "Игри квадрата".

"Квадрат као мотив у ликовној уметности егзистира већ цео век, још од супрематизма Казимира Маљевича и ја сам настојао да га потчиним ликовним обрасцима на свој начин", каже Звонко Петровић, добитник Награде "Игор Белохлавек".

Осим добре идеје и квалитета радова, Октобарски салон у Шапцу ове године карактерише и велико интересовање публике.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару