Читај ми!

Запреге на градским улицама

На саобраћајницима појединих градова још се могу видети коњске запреге које власници користе приликом сакупљања секундарних сировина. И домаћини у селима у околини Краљева још имају коње и запреге, али их ретко користе за транспорт.

Иако још увек у селима у околини Краљева има доста домаћина који поседују коње и запреге, ретко ће се који провозати са њима до града. Ипак коњске запреге нису нестале са градских улица јер их користе Роми за сакупљање секундарних сировина.

Запрегама није забрањен пролаз кроз град, чак ни фреквентним и брзим саобраћајницама. Азем Арифи каже да нема никаквих проблема када ради са коњима и запрегом по граду, јер поштује прописе.

Коња, како каже, не оставља без надзора, а у прометним улицама не застајкује, нити се задржава.

"Мораш да пратиш ситуацију. Цело лето сам радио и никаквих проблема нисам имао. Молим Бога да их не буде и даље", каже Азем.

Ипак запреге су споре и ометају саобраћај. Догађало се да су кола хитне помоћи, у једносмерним улицама, морала да сачекају пролаз запреге, каже Милош Вучићевић возач у Хитној помоћи Здравственог центра Студеница.

Запрега је некад било много више. Људи су чак и товарним коњима долазили каквим послом до града.

Гордан Протић из села Цветке некада је терао натоварене запреге на пијацу. Тада, али и сада би, како каже, избегавао прометне саобраћајнице. Дуже путовање кроз села и приградска насеља ипак је сигурније:

"Ово су радни коњи. Широких сапи и снажне грађе, али плахе нарави. Верују свом газди и само он или какав вештији кочијаш може без проблема да их проведе кроз градску вреву."

Гордан је искусан кочијаш. Увек је имао коње у пару са којима је највише радио у шуми. И сада са њима ради.

"Једино што радим мало у шуми", каже Гордан. "Иначе, друге послове не радим што се тиче орања и њивских послова. Они то не раде. Једино се бавим шумом и ту ми они помажу. Жао ми је што их не користим чешће. Ваљда је такво време. Механизација своје доноси и односи своје."

Гордан је један од заљубљеника који воли коње и користи их за рад. Није једини. У Краљеву постоји и удружење коњушара са око 60 чланова. Сви би, кажу, волели чешће да се окупљају и покажу своје љубимце.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

    

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару