Читај ми!

Веран рокенролу

Шапчанин Живко Ивковић аутор је тринаест књига о рокенролу. Најновија, "Пола века рокенрола у Шапцу", јединствена је градска енциклопедија тог музичког правца.

Рокенрол је стил живота и начин размишљања, каже Живко Ивковић, писац, хроничар  и поносни власник колекције више од 800 лонгплеј плоча.

"Растао сам у знаку шездесетих и данас сам остао доследан", каже Ивковић, који у колекцији има сва издања највећих група, од Битлиса, Дорса, Ролингстоунса, омиљене Џенис Џоплин...

"Свака плоча морала се купити пошто-пото", сећа се, "не доручковати три четири јутра, али купити плочу."

Штедело се и за све рок часописе. Од првог Џубокса, мини издања и промо-синглица из шездесет седме до данас. Живко Ивковић све је сачувао.

Упоредео са светском музичком сценом, бележио је и све што се дешавало у граду. У шабачкој рокенрол енциклопедији нашле су се све групе, од Блек Брдс из 1963. до бендова формираних ове године, сва издања, концерти и гостовања шабачких група у протеклих пет деценија.

Према речима Синише Шкарице, дугогодишњег директора загребачког Југотона, он скреће пажњу на град и његову "толико вибрантну и богату сцену": "Мислим, ако нисам криво побројио, 131 састав што је фантастично."

Богица Мијатовић, дугогодишњи музички уредник РТ Војводина каже да је Ивковић зачетник читаве те приче о издавању књига о рокенрол у малим срединама:

"Нови Сад је добио енциклопедију после Шапца, Ниш је добио после Шапца."

Да то није урадио, каже аутор, гризла би га савест: "Остао сам у шездесетим, можда сам рокенрол дете, вечити тинејџер."

За 62. годишњег рокенрол писца и хроничара, након 13 објављених дела остала је, каже, још једна музичка жеља. Да сада, када је у пензији, осети оригинални звук града и досања снове исписане у наслову своје девете књиге.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару