Читај ми!

Субвенције за унапређење пољопривреде

Око 150 пољопривредних газдинстава из нишког краја добило је субвенције за проширење или унапређење пољопривредне производње у вредности 50 одсто од инвестиције из градског Фонда за пољопривреду. Истовремено, више од 50 пољопривредника очекује кредите чију ће комплетну камату сносити град Ниш.

Маја и Томица Петровић из нишког села Поповац определили су се за пластеничку поризводњу од које, кажу ови млади људи, читава породица добро живи. Субвенција ће им омогућити проширење производње.

"Значи нам пуно. Употребићемо за постављање пластеника на површини од шест ари. Тренутно имамо десет ари под пластеницима, али значиће нам још један да бисмо повећали производњу", каже Маја Петровић из села Поповац.

Бојан Стојиљковић из истог села егзистенцију за породицу обезбеђује поштујући све препоруке стручњака у производњи воћа. Зато ће уз субвенцију увести савремени систем за наводњавање три хектара под воћем.

"Отприлике за ту површину са пумпама и са латералима, са цревима, са свиме, негде би то коштало 350 до 400 хиљада динара. Овако је око 50 одсто било тих подстицаја, тако да то стварно много значи", каже Бојан.

Највише субвенција односило се на набавку пољопривредних машина и система за наводњавање, а субвенционисани су и програми унапређења живота на селу.

"Укупна износ који ће град издвојити за ту намену је 11,7 милиона динара, а укупна вредност пројеката са којима су произвођачи конкурисали износи око 29,2 милиона динара", каже Саша Стоиљковић, начелник Градске управе за пољопривреду.

То значи близу 30 милиона динара нових инвестиција само по овом конкурсу", додаје Стоиљковић.

Велико интересовање владало је и за бескаматне кредите. Пољопривредницима су добродошли углавном за набавку семена, што је за њихов џеп, иначе, велико оптерећење.

"Јер ти трошкови, то је 300 хиљада динара, ја бих морао то одједном да дам, пошто сав репроматеријал морам да купим на почетку сезоне", каже Бојан Андријевић из села Лалинац.

Следеће године пољопривредницима ће, уз ове једногодишње, бити понуђени и дугорочни кредити чију ће камату опет преузети град.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару