Читај ми!

Хиландарски кивот за Поцерца

Посмртни остаци Милоша Стојићевића Поцерца пренети су у цркву манастира Светих апостола Петра и Павла у Добрићу и одржан помен славном Карађорђевом војводи и јунаку Мишарске битке.

Историја се не сме занемаривати, а велики српски јунаци заборавити, кажу Поцерци који, и након 200 година, одају почаст прецима који су се истакли у борби против Турака.

У манастир Светих апостола Петра и Павла у Добрићу премештени су посмртни остаци Карађорђевог војводе Милоша Стојићевића Поцерца.

Исклесана слова на каменом споменику избрисало је време, а хумка славног јунака, уз сам  манастир у дну дворишта, вековима је била неприметна. Обновом манастирских зидова, посмртни остаци војводе Милоша Сатојићевића, који је предводио Поцерце у Првом српском устанку, премештени су као највећа светиња.

"Даска за кивот Милоша Поцерца стигла је са Свете горе благословом братства манастира Хиландара, а наравно да је божја промисао кад су мајстори са Мишара направили овај кивот", каже јеромонах Петар Хиландарац, старешина манастира у Добрићу Поцерском.

Рођен у Горњој Врањској код Шапца, Милош Стојићевић Поцерац описменио се у манастиру Радовашница. Био је писар поцерског кнеза и, иако млад, због храбрости и јунаштва био је међу најистакнутијим Карађорђевим војводама у Мишарској бици.

"Кад год дођем у Добрић запалим свећу Милошу Поцерцу, такви се јунаци никада не могу заборавити", каже Мића Николић из Шапца.

Његову храброст опевао је и Филип Вишњић, а прича о заробљавању опреме и сабље Кулин капетана преноси се на генарације уз музејску поставку славне битке на Мишару.

"Породица Кулин капетана је нудила откуп, онолико колико је сабља тешка, толико су нудили Милошу злата, међутим Милош је то одбио", каже Светланка Милутиновић, кустос Народног музеја у Шапцу.

Војвода Поцерски био је инспирација и младом шабачком вајару, учеснику традиционалне  ликовне колоније. Биста у гипсу чека издраду у камену, а потом ће очекује уметник и допунити поставку на Мишару.

"Највећи проблем је био што није било никаквих слика и што сам ја морао да дам неко своје решење. Велика је била одговорност на мени што тог човека нико никада није вајао, а одговорност што је са наших простора јунак", каже Мирољуб Самарџија, вајар.

Кивот са посмртним остацима Милоша Стојићевића Поцерца остаће у манастиру Добрић. Као историјска и културна баштина биће рестаурирана и сачувана надгробна плоча. Будућим покољењима на увид кажу остављају у амнет захвални Поцерци.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару