Читај ми!

Дан сећања у Кисељеву

У готово сваком селу и граду у Србији подигнути су споменици борцима и жртвама страдалим у Првом светском рату. На Дан примирја, који се обележава 11. новембра, пошта мештанима страдалим у два балканска и Првом светском рату одата је и у Кисиљеву код Великог Градишта.

На споменику жртвама Балканских и Првог светског рата у селу Кисиљеву код Великог Градишта уклесано је више од 130 имена. Као и мештани многих других села и градова широм Србије и Кисиљевчани су своју слободу платили страшном ценом.

"Свако од нас, данашњих Кисиљевчана, када стане испред споменика види на њему име неког свог, било са очеве, било са мајчине стране. Тако да смо на неки начин сви ми ту", каже Мирко Богичић, мештанин Кисиљева.

Први светски рат трајао је од 1914. до 1918. године. Био је то до тада највећи војни сукоб у историји човечанства у коме је под оружјем било чак седамдесет милиона људи. Убијено је преко 15 милиона људи, а више од 20 милиона је рањено.

Србија је у Првом светском рату изгубила 28 одсто становништва. Од милион и сто хиљада жртава, шест стотина педесет хиљада били су цивили.

Готово свако село и град у Србији имају споменике који подсећају на те страшне, али и славне дане.

"Наш народ и наши преци нису ратовали да освајају, већ су бранили своју земљу и свој кућни праг. То је важно да се зна, и то је оно што нас везује", рекао је председник Удружења потомака ратника 1912 - 1920, Пожаревац Славољуб Стојадиновић.

Једанаестог новембра 1918. у 11 сати и 11 минута у железничком вагону у Компијену код Париза Немачка је потписала капитулацију, чиме је ступило на снагу примирје у Првом светском рату. Од тада се 11. новембар широм Европе обележава као Дан примирја или Дан сећања. У Србији се овај дан слави као државни празник од прошле године.

Симбол Дана примирја у Србији је наталијина рамонда, позната и као "цвет феникс", који је добио име по краљици Наталији Обреновић. Овај цвет је ендемска биљка централног Балкана а расте и подно врха планине Ниџе, Кајмакчалана у Македонији, на коме је хиљаде српских бораца у Првом светском рату оставило живот.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару