Читај ми!

Краљево помаже пољопривредницима

Из буџетa града, Краљево је за кредитирање пољопривредника издвојило 57 милиона динара. У управном одбору Фонда за пољопривреду општине сматрају да би, с обзиром на бројне предности и предуслове за развој, пољопривреда могла бити окосница економског развоја тог краја.

Раде Чоловић, пољопривредник из Лашћа код Краљева, никада није имао дилему да ли да остане на селу или да као највећи број припадника његове генерације посао потражи у граду. Радом и добрим планирањем постао је један од најуспешнијих воћара, не само у краљевачком крају него и суседним општинама.

Раде верује да ако град и држава буду имали више разумевања за пољопривреду неће бити ниједног разлога да и његови синови, седмогодишњи Ђорђе и три године старији Немања не остану на селу и наставе традицију успешних воћара.

Охрабрење за такве планове Чоловићима је стигло уз финансијску помоћ градске власти у Краљеву.

"Добио сам 50.000 динара бесповратних средстава за заштиту биља, а ових дана одобрен ми је банкарски кредит у износу од 575.000 динара на који ће општина платити камату", каже Чоловић. "Тим парама ископаћу артески бунар за који имам пројекат, поставићу систем за наводњавање кап по кап и тако решити вишегодишњи проблем великих суша које су сваке године умањивале приносе у мојим воћњацима од 30 до 50 одсто. Презадовољан сам тим потезима градске власти."

И Предраг Перишић из суседне Буковице кредит од 275.000 динара, чију камату субвенционише општина, уложиће за изградњу система за наводњавање два и по хектара новог засада јабуке. Тиме ће унапредити производњу за коју има сигуран пласман на руском тржишту.

У сезони, како каже Предраг, из Буковице и неколико суседних села за Русију се откупи по неколико стотина тона шљива, јабука, крушака, нектарина и другог воћа.

Захваљујући посебном фонду за пољопривреду у градском буџету, банкарске кредите чију камату субвенционише град Краљево добило је 150 пољопривредника, а 56 их је добило средства директно из фонда.

"Од 57 милиона динара, колико је издвојено за пољопривреду, 15 милиона је дато за регресирање трошкова осигурања, десетак за вештачко осемењавање, десет за субвенционисање камата и 18 милиона за подстицај примарне пољопривредне производње", наводи председник Управног одбора Фонда за пољопривреду градске скупштине Драган Чорбић.

Председник Регионалног задружног савеза Александар Негојевић каже да је финансијска помоћ пољопривреди и селу врло значајна, а да је Задружни савез спреман да помогне пољопривредницима у формирању задруга и других удружења ради лакше набавке репроматеријала, заштитних и других средстава, али и организованијег наступа на тржишту.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару