Читај ми!

Радници "Нисала" и даље у штрајку

Запослени у нишкој индустрији алуминијума "Нисал" штрајкују већ четири дана захтевајући исплату девет заосталих зарада и повезивање радног стажа. У супротном, како кажу, најављују радикализацију протеста.

Радници Нисала данима већ, уместо у погонима, радно време проводе испред фабрике. Иако посла има, кажу, не желе да раде без пара.

Нисал, који запошљава 350 радника, је извозно орјентисано предузеће које је, по речима директора, у блокади и поред покренутог процеса финансијског реструктурирања.

"Нема пара, деца немају шта да једу, криза је, неплаћени рачуни. Сналазимо се, финансирамо сами, од куће долазимо да радимо, јер има посла, а картице не дају редовно", кажу радници.

Председник Синдиката Саша Јовић каже да су захтеви радника Нисала исплата заосталих зарада.

"Задњу плату смо примили за јануар ове године пре месец дана, и повезивање радног стажа, отприлике три и по године. Спремни смо на сваки договор са пословодством", додаје Јовић.

Иако Нисал у овом тренутку има уговорене послове у вредности од четири милиона евра, плате касне због заосталих кредита. Репрограм дугова Нисалу је одобрило осам пословних банака и две финансијске институције под контролом државе - Привредна банка у стечају и Фонд за развој, које су и блокирале рачун.

Генерални директор Нисала Небојша Крстић каже да исплата зараде реално може да уследи за десетак дана кад се ова процедура, везана за питање Привредне банке заврши, јер је, како каже, то једино нерешено питање које имају.

"Радни стаж запосленима ће се повезати у складу са законом о условном отпису камате и мировању пореског дуга. Ми смо у тој процедури", додаје он.

Раднике подржава и група малих акционара незадовољних приватизацијом из 2003. године. Руководство тврди да је приватизација урађена по закону, јер су до сада рађене већ две ревизије које нису показале неправилности.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару