Чудо природе у срцу Копаоника

По Семетешком језеру, недалеко од Рашке, плутају острва. Не зна се како је језеро настало, а мештани села Семетеша знају две легенде о њему. Језеро је широко око 80 метара, а дубину нису успели да измере ни професионални рониоци због подводних извора.

На 11 километара од Рашке налази се језеро које крије занимљив феномен. Ретки га сами пронађу, а кад виде језеро и оно што по њему плови, не заборављају ни њега, ни његову причу.

У Семетешком језеру налази се плутајуће острво, а по води шета уз помоћ ветра. Мештани села Семетеша кажу да острва по језеру плешу одувек и да их је некада било више.

Зоран Лештанин каже да постоје два острва, дебљине око два метра.

Семетешко језеро не припада Националном парку Копаоник, али је због плутајућих острва проглашено за споменик природе.

Језеро је широко око 80 метара, а дубину нису успели да измере ни професионални рониоци због подводних извора.

Занимљиво је и то да је ниво воде у језеру увек исти, без обзира на то да ли је година кишна или сушна.

Не зна се ни када ни како је настало. У Семетешу, које има око 50 домаћинстава, свака кућа зна бар две легенде о језеру. Најпознатија је она да је поп вршио пшеницу на Светог Ћирика.

"Људи су пролазили ту и питали попа зашто врше на светог Ћирика. Он је одговорио: 'Ћирик нек Ћириће ја ћу да вршем'. У том тренутку, то гувно је потонуло и изашла је вода. Потонуо је и поп са све коњем", прича Милић Лештанин.

Прича се и да је аждаја живела у језеру, али се Семетешани не плаше. Ту поје стоку и купају се. Тврде, вода је била чистија пре порибљавања.

"Бабушке и шарана има. Ја сам лепо рекао, ако се не упеца, упеца се пиво у продавници сигурно. Значи нешто неће да се промаши", каже кроз смех Зоран Лештанин.

Семетешком чуду, чуде се и туристи из региона, Немачке, Русије, Аустралије. Њихова туристичка тура: до Србије авионом, аутобусом, до језера колима, по језеру - острвом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару