Бумеранг из ђачког предузећа

Оружје аустралијских Абориџина може се наћи и у Србији захваљујући ученицима Машинско-техничке школе "15. мај" у Нишу. Бумеранге производе у школском кабинету, а прошле године су за тај пројекат освојили треће место на националном такмичењу ученичких компанија.

Одабрали су нешто чега није било на тржишту и што им може донети зараду и тако, у једном од школских кабинета, почели да праве бумеранге.

"За призводњу бумеранга потребни су шпер-плоча, природне боје, шмиргла и једна Си-Ен-Ес машина", објашњава Јован Милић, ученик Машинско-техничке школе "15. мај" у Нишу.

Према речима Вучка Станковића, за производњу најквалитетнијег бумеранга треба им цела недеља.

Праве бумеранге различитих облика и величина, од којих су се неки нашли и ван граница наше земље. Поред стандардних, какве користе у Аустралији, праве и неке несвакидашње, а однедавно их продају и преко интернета.

"На нашем сајту можете да видите све облике, како се праве бумеранзи, и шта заправо радимо да би тај бумеранг произведен био, тако да можете и да купите", објашњава Душан Стојиљковић.

Формирање ученичке компаније Boomerang Wooden Sword значило је одвајање младих од интернета и са улице, и стицање потребних тимских вештина, од идеје до продаје.

"Они су учили да праве финансијски извештај, бизнис план, дакле да то изгледа као права фирма, право предузеће", каже Бојана Раденковић, ментор.

У томе што ради ученичка компанија има и подршку школе, где кажу да им је важно да се ученици уче предузетништву.

Директор МТШ "15. мај" у Нишу Александар Стевановић, каже да је све мање великих фирми и компанија где они могу да после завршетка ове школе траже посао идодаје да је идеја да што пре крену у неки самостални бизнис.

Сваки бумеранг ради. У школи спремају и нове производе, које ће представити већ 14. новембра у Лесковцу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару