Сеоски туризам, шанса за зараду

Пољопривредна домаћинства у неким крајевима Србије шансу да зараде виде и у сеоском туризму. Има их скоро хиљаду, а држава им помаже субвенцијама.

Како да опстане пољопривредник - најчешће је питање када се размишља о будућности српског села на путу ка Европској унији. Такозвана мала, сваштарска домаћинства у Европи одавно су мотор развоја села. У Србији се често виде као најслабија карика. Као и обично, постоје изузеци.

Горњи Милановац је уз Ужице и Чајетину, општина са највише домаћинстава која врата сеоских кућа отварају туристима.

"Имали смо госте из Француске који када смо им послужили парадајз рекли су да двадесет година нисмо осетили укус таквог парадајза. Сво поврће које производимо, уместо на пијаци, ми их продајемо у нашем дворишту", каже Светлана Јанковић из Белог поља.

"Много им је интересантно, ту има печурака, шипурака, купина дивљих, има и лековитог биља, па они скупљају то биље за чајеве", каже Стојка Обрадовић из Коштунића.

Гордана Милошевић из Клатичева каже да одлично сарађује са домаћинствима која су ми у комшилуку. Они имају своју стоку, краве, козе, тако да млеко и млечне производе узимам од њих, а ја имам своју башту", додаје Милошевићева.

У Србији је прошле године категоризовано 950 домаћинстава која се баве сеоским туризмом и у просеку годишње остваре до 750 до 1.500 ноћења. Цена пуног пансиона је од 15 до 30 евра.

Министарство пољопривреде је за адаптацију постојећих објеката предвидело субвенције од 600.000 динара до максимално милион динара за изградњу нових објеката.

За опремање кухиња у сеоским домаћинствима бесповратна средства износе 200.000 динара.

Право на коришћење средстава имају физичка лица, носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници и удружења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару