Продајни салони празни, купци ретки

Пре неколико месеци држава је постала већински власник "Симпа" јер фабрика није била у могућности да плати порез. У међувремену, производња је смањена. "Симпо" и друге велике фабрике намештаја у Србији заменили су мали проивођачи и радионице. Само у Врању има их на десетине.

У Врању постоји дуга традиција производње намештаја. Поред великих фирми попут Симпа, према подацима агенције Вееда у овом граду послује и око 140 малих произвођача намештаја и делова за намештај, као и столарских радњи.

Годишње се угаси десет предузећа, а дупло више отвори. У салонима намештаја понуда је велика, али купци су ретки.

Кад је најнеопходније купује се део по део, уз индивидуалну процену да ли је битнији квалитет или цена. Продајне салоне имају и већи, а и неки од мањих произвођача намештаја. Већина је празна, а купци су ретки.

"Кад дођу да купе они гледају да буде на више рата, на одложено плаћање, а највише траже лежајеве", каже Наташа Станојковић из салона намештаја "4М".

У Врању поред већих произвођача намештаја, попут "Симпа", послује и 55 мањих фирми и 85 столарских радњи. Конкуренција је велика, па робу нуде страним купцима.

Данијела Трајковић, власник предузећа "Katra home fashio"n у Ристовцу код Врања каже да проналазе тржиште више у страним земљама у Немачкој, а производе продаје у салону у Београду, тако да то донекле попуњава њихове капацитете.

У Врању постоји дуга традиција производње намештаја, а наредне године, почиње да гради фабрику италијански произвођач "Дитре" који овде послује већ три године.

"Камо среће да дође што више инвеститора и запосли више људи. То може бити добро и за нас уколико планирамо да ширимо и неке своје активности", каже Предраг Станојковић,  власник предузећа "Пегасус" у Врању.

У последње четири године у Пчињском округу годишње се угаси десет малих фирми за производњу намештаја, а отвори дупло више.

"Разлози су лоше пословно окружење, нестабилно финансијско тржиште, закаснела наплата потраживања", каже Биљана Стојановић, извршни директор за развој малих и средњих предузећа у агенцији Вееда.

Мале фабрике намештаја у Врању запошљавају од пет до 30 радника, а просечна зарада је од 25 до 30 хиљада динара.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару