Без издувних гасова нема регистрације

Бешумни и еколошки аутомобил који је конструисао, Небојша Матовић из Панчева не може да региструје јер нема мотор, а уз саобраћајну дозволу мора да се упишу број мотора и кубикажа. У његовом граду недавно је отворено прво острво за одрживи саобраћај које ће служити за допуну батерија електричних аутомобила.

Уместо да замени аутомобиле на путу који загађују животну средину, пежо Небојше Матовића из Панчева већ шест месеци се налази у гаражи.

Нема коме се није обраћао за помоћ, али овај бешумни и еколошки ауто не може да региструје, јер нема мотор, а како су му рекли у Агенцији за безбедност саобраћаја, уз саобраћајну дозволу мора да се упишу број мотора и кубикажа.

"Обратио сам се Машинском факултету у Београду, где су ми рекли да чим завршим аутомобил урадим атест и да после тога одем на технички прегледи да га региструјем. Међутим, када сам завршио аутомобил између свега се испречила Агенција за безбедност саобраћаја која треба да ми изда уверење са којим могу да изађен на атест. То чекам већ шест месеци", каже Матовић.

Небојша је годину и по дана правио овај електрични аутомобил и уложио је у њега око четири хиљаде евра. Министарка енергетике Зорана Михајловић обећала је помоћ и њему и свима који имају сличан проблем.

"Ми смо обећали да ћемо решити проблем. Чућемо се са директором Агенције за безбедност саобраћаја, организоваћемо састанак и помоћи ћемо Небојши, али и свима који имају овакав проблем са регистрацијом, јер ово је добра прича", истакла је Зорана Михајловић.

Градска управа Панчева од италијанског града Равене добила је три електрична аутомобила и четири бицикла на струју, али и место са фото напонским панелима и ветрогенераторима на којима ће се пунити електричном енергијом.

Олга Шиповац из градског Секретаријата за заштиту животне средине каже да би требало што више оваквих аутомобила да имамо на панчевачким путевима.

"Овакав начин превоза доприноси смањењу емисије угљен-диоксида у износу од 1,34 тоне годишње, односно за предвиђени рок трајања аутомобила од 30 година и до 40 тона", каже Олга Шиповац.

Панчевци се надају да ови аутомобили неће још дуго скупљати прашину на паркингу и да ће ускоро моћи безбедно да се возе, а да при том не загађују животну средину.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13  342 555

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару