Дневни боравак за пензионере

У Дневнoм боравку за пензионере, у Берановцу код Краљева, корисници два пута недељно могу да провере здравствено стање. Уз ручне радове, шах и читање, организују се и радионице и предавања.

Уз подршку локалне самоуправе и Центра за социјални рад, пензионери организују  и креативне радионице. На крају  октобра, месеца посвећеног старима, организовали су дружење и изложили радове  настале у простору Центра за дневни боравак.

Милунка Радовановић једна је од 160 пензионера, који редовно долазе у Дневни центар. Уз  дружење са новим пријатељима, своју креативност претаче у ручне радове.

"Осим тога, овде имамо и друге активности, лекар долази два пута недељно, не може да препише лек, али можемо да се прегледамо и измеримо притисак. Имамо и библиотеку, а с обзиром на то да волим да читам, за мене је то уживање", каже Милунка.

Старијим мештанима насеља Берановац, Јовац и Кованлук дружење у Дневном центру много значи. С обзиром на то да већ има нарушено здравље, присуство лекара опште праксе, који долази два пута недељно, много значи.

Најчешће контролишу крвни притисак и шећер у крви. Повремено имају стручна предавања из области медицине, долазе и лекари специјалисти, пре свега интернисти и неуролози. Пензионерке, углавном, забаву налазе у изради ручних радова, певању и читању, а мушкарци су разоноду пронашли и у друштвеним играма, попут, шаха.

Уз подршку локалне самоуправе и сарадњу са Здравственом центром, Центар за социјални рад организује креативне радионице. И поред тога, сви корисници Дневног центра имају психосоцијалну подршку.

"Посебно су значајна предавања радионичарског типа, где корисници Дневног центра могу да се отворе, да питају све што их занима и да међусобно размене искуства, при чему не ретко организујемо и индивидуалне разговоре са нашим стручњацима", каже Светлана Станић из Центра за социјални рад.

"Све ово је важно, јер добром организацијом времена и у друштву старих и новостечених пријатеља, они могу да искористе своје преостале потенцијале на прави начин, да их активирају и да се осете друштвено корисним."

Нова познанства, дружења, израда ручних радова, читање дневне штампе и књига, само су неки од разлога због којих пензионери долазе  у Дневни центар  на Берановцу. Имају лепо уређен простор за дружење.

Једино што недостаје, истог су мишљења сви корисници, су здравствена амбуланта са изабраним лекаром и апотека. Тиме би, без обзира што су на свега два и по километра удаљени од града, овде могли да одмах, након прегледа, подигну лекове и избегну одлазак у град. 

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару