Шабац у круг и попреко

У галерији шабачког културног центра, отворена је изложба "Шабац у круг у попреко" аутора Југослава Радојевића и Младена Вуковића. Поставку чини 40 кружних и хоризонталних панорамских фотографија.

Препознатљиви делови Шапца, туристичке локације и манифестације, пулс градских улица заустављених у тренутку, део су поставке која је настала захваљујући најновијој фотографској техници и компјутерској обради.

"Идеја нам је била да представимо Шабац на другачији начин. Да га представимо како изгледа почетком 21. века, али тако да фотографишемо из места које се види 360 степени око нас. Да бисмо то урадили потребна нам је посебна технологија коју чини овај објектив који има сферично огледало и са њим фотографишемо 360 степени око своје осе", каже Југослав Радојевић, аутор изложбе.

Аутори су изложбу припремали годину дана. Урадили су око 7.000 фотографија, а за изложбу припремили 40.

"Пошто смо ми обојица Шапчани и овде живимо цео живот, хтели смо да направимо нешто што ће стварно уприличити и лепо приказати наш град. Шабац има разноразне крилатице по којима се поноси да је први по клавиру, чивији, разним неким стварима па смо хтели исто тако да направимо и при виртуелни приказ нашег града", каже Младен Вуковић, аутор изложбе.

Једна од фотографија, урађена је са димњака Топлане, највише тачке у Шапцу.

"Изложба у галерији Културног центра, је једна несвакидашња прича, ја бих рекла уметничка и куртуолошка са оба аспекта из простог разлога што применом једне сасвимдругачије технике у фотографији, направили су причу која показује како свој град и окружење виде на сасвим другачији начин", каже Соња Петровић, историчар уметности.

Поставка у Културном центру, наставак је пројекта "Шабац прва виртуелна варош Србије". Опремљене и урамљене фотографије, аутори су поклонили Граду који је и покровитељ изложбе.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару