Добар род шећерне репе

Пољопривредници у јужном Банату завршавају вађење шећерне репе. Спровођење свих агротехничких мера и одабир правог семена, како тврде, рецепт су за добар род.

Пољопривредници у Црепаји имају просечан принос шећерне репе од око 70 тона по хектару, што је за 50 одсто више него лане. Они су, кажу, задовољни и родом и откупном ценом.

Пера Карбунар из Црепаје захваљујући приходу који ће остварити са 40 хектара моћи ће да заснује нову производњу ратарских култура.

"Оан је најисплативија. Не знам шта бих радио да нисам имао шећерну репу, јер смо сам са сунцокретом и кукурузом на губитку. Да репа није овако добро родила морао бих да продам своја два трактора да бих се раздужио", каже он.

Дуг сушни период током пролећа смањио је приносе у неким деловима Војводине, појавила се и трулеж корена, али у Црепаји немају проблема са квалитетом рода иако и овде временске прилике нису биле идеалне.

Драган Јованов већ годинама сеје шећерну репу и, како каже, још се никад није покајао.

"Имали смо и ми летос дуг сушни период, чак и тропске врућине које су могле да нам умање род, али захављујући нашем труду, примени свих агротехничких мера и добром сменском материјалу шећерна репа је све добро поднела и ми сад имамо пуне руке посла", каже Јованов.

Сетва шећерне репе прошле године је, због кишовитог времена, каснила и ратари су се прибојавали како ће се то одразити на род, али сви који су послушали савете стручњака сад се могу похвалити добрим приносом.

Синиша Шпанић, из "Марибо Сида" каже да када све пољопривредне културе затаје ратари се могу ослонити на зараду од продаје слатког корена.

"Избор сорти је одиграо важну улогу у остваривању доброг рода. Да не буде забуне, нема семена које је отпорно на сушу или претерану влагу, али постоје сорте које су толерантније на екстремне временске прилике и које могу да задовоље очекивања пољопривредника", каже Шпанић.

Захваљујући доброј механизацији и лепом времену Црепајци и дан и ноћ проводе на њиви. У бункер овог комбајна може да стане 22 тоне шећерне репе и то убрзава њихов рад и вађење ће завршити за неколико дана.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару