Читај ми!

Поновно откривање Рилског манастира

У југозападном делу Бугарске, на око 120 километара од Софије, налази се Рилски манастир посвећен Светом Ивану, односно, Јовану Рилском. Манастир основан још у десетом веку посетила је екипа ТВ центра РТС-а у Нишу у оквиру медијског прекограничног пројекта "Поновно откривање".

У оквиру медијског прекограничног пројекта "Поновно откривање" екипа нишког ТВ центра РТС-а посетила је Рилски манастир посвећен Светом Ивану, односно, Јовану Рилском.

Манастир, основан још у десетом веку, налази се у југозападном делу Бугарске, на око 120 километара од Софије.

Слику прелепог Рилског манастира можете увек имати пред собом, али је за разлику од туриста Бугарима важнија духовност.

За Бугаре Рилски манастир је пре свега свештено место, људи верују да овде постоји огромна чудотворна моћ.

"Једно од светских чуда, рекао бих. Потпуни уникат. Рилски манастир је једини наш најаутентичнији културно-историјски споменик", кажу Бугари.

Историчари кажу да је Иван Рилски заправо први бугарски монах. Он крајем 9. века својим аскетским животом, у пећини надомак данашњег манастира, и вером у бога окупља вернике око себе.

"Његови следбеници граде манастир и тако он постаје познат као манастир Ивана Рилског - тако светац добија име планине, а он јој у замену поклања своју светост", каже Мирослава Таскова историчар.

Центар бугарске духовности - Рилски манастир је кроз различта историјска раздобља готово увек имао своју самосталност.Ипак, звона нису звонила, нити је служена служба од 1961. до 1968. године. Манастир је био музеј у власништву државе, све до 1991. године када је поново добио статус самосталне црквене општине.

Црква, посвећена Рођењу Пресвете Богородице највећа је манастирска црква на Балкану, а камена Хрељова кула из 14. века најстарији је објекат у комплексу.

"Манастирски комплекс грађен је неколико пута, пошто је више пута паљен, а данашњи изглед добио је тридесетих година 19. века", каже Таскова.

Прелепе фреске красе чак и улазне сводове, док оне у цркви, нажалост, не могу да се сниме, као ни богата музејска поставка.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару