Мађарски фотографи на Тари

Врхунски мађарски фотографи већ неколико дана гости су националног парка Тара, чију су лепоту преточили у путујућу изложбу. Бајинобаштанима су приредили изложбу фотографија са мотивима своје земље.

Након што је пре четири године са Иреном Бекер, чија је фотографија кућице на Дрини доживела планетарну славу, открио Тару професор фотографије Бела Сабо овог михољског лета, довео је  и своје ученике на место инспирације.

"Када сам видела њихове фотографије, пожелела сам и ја да дођем и за ових неколико дана схватила сам да нисам погрешила. Има јако пуно ствари да се уради", каже Чила Череп,  Кискурнфелеђхаза у Мађарској.

"Посебно инспирише то што смо сви овде равничари. Значи било шта што мало искочи из земље, то је већ јако занимљиво. Не треба да се попнем на бундеву, много је другачије", каже Јожеф Ишпановић из Бездана.

Гергељ Радић из Ђера у Мађарској каже да су његови преци са овог простора и да је хтео да види одакле потиче.

"Опчинила ме је лепота пејзажа па ћу се још дуго враћати да истражим и своје корене и лепоту Таре", каже он.

Управо због те вековне повезаности два народа, одавде су рачански монаси предводили живаљ пут Сент Андреје и учесници колоније "Фото-сафари Тара" својим фотографијама приближили су Мађарску Бајинобаштанима.

"Наша жеља и људи из Националног парка Тара је да наредне године окупимо и мађарске и српске фотографе на заједничпком пројекту, заједничкој фото радионици на којој би разменили искуства и да створимо заједничко дело и поред језичких баријера", каже Бела Сабо.

Он додаје да фотографија говири једним језиком.

А у Националном парку Тара очекују да ће већ наредне године, учесници колоније бити и представници мађарских туристичких агенција и туристички новинари.

"Да преко тога пређемо и на мађарско тржиште, одатле ће бити лако и за њихове спелеологе и за људи који воле водене дестинације, они имају одличне кајакаше, кануисте, а ја мислим да у оквиру НП Тара и овог краја, таквих услова има напретек", каже Бориша Чолић из НП Тара.

Мађарски фотографи откриваће Тару до краја недеље, а њихова изложба са мотивима из Мађарске, биће отворена у Центру за посетиоце Националног парка Тара до краја новембра.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару