Читај ми!

Трговиште, живот на одложено плаћање

Општина Трговиште има само прехрамбене продавнице у којима мештани купују основне намирнице, а чак и то на одложено плаћање, на реч или потпис. Сваки пети становник прима неку врсту социјалне помоћи. У локалној самоуправи сматрају да би смањењу сиромаштва помогла производња здраве хране и подстицање самозапошљавања.

У Трговишту сваки пети становник прима неку врсту социјалне помоћи. За неке је то оброк из народне кухиње, а за оне који живе у планинским селима то су пакети с храном. У локалној самоуправи сматрају да би смањењу сиромаштва помогла производња здраве хране и подстицање самозапошљавања.

 

Трговиште нема продавнице беле технике и намештаја, већ само прехрамбене у којима мештани купују основне намирнице за живот. Чак и то на одложено плаћање, на реч или потпис.

Продавачица Сунчица Тасковић каже да људи не могу увек да се раздуже. "Грозно, људи се задуже, па не могу да се раздуже. По градовима нема рецка, то само код нас овде постоји", прича Сунчица.

У народној кухињи дневно поделе 250 оброка, половина је за ученике. На листи чекања је још толико.

Центру за социјални рад свакодневно се јављају мештани којима је потребна помоћ. Најчешће траже новац да купе лекове или аутобуску карту за одлазак код лекара.

Директорка Центра за социјални рад Жаклина Томић каже да се у зимском периоду подноси велики број захтева за куповину огрева.

Више од половине радно способних нема посла. Из буџета локалне самоуправе за сиромашне издваја се три милиона, за запошљавање и самозапошљавање два милиона динара.

Шансу за смањење сиромаштва виде и у производњи здраве хране.

Председник Општине Трговиште Ненад Крстић каже да је на почетку године подељено десет хиљада садница боровнице за производњу органске хране.

"Сада ћемо да поделимо 35 хиљада садница воћа, у сарадњи са ЕУ Прогресом, јер је ово чиста, здрава средина, и на тој бази да оживимо привреду и подстицај за запошљавање", објашњава Крстић.

Између два пописа становништва Трговиште је остало без 20 одсто својих житеља. И даље су изражене миграције, годишње око 120 младих оде, углавном у Београд, траже посао. Од почетка године рођено је 35 беба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару