Читај ми!

Изложба оваца и млечних производа

У Пироту се одржава дванаеста изложба оваца и млечних производа. Приплодан грла оваца изложило је 33 сточара, а сир је представило 28 произвођача.

Када је на пашњацима Старе планине било и до 300 хиљада оваца, а сир и качкаваљ се извозили и до тридесет вагона годишње, сточари су имали гарантовани откуп производа и могућност да занове стада сваке године.

Данас у општини Пирот једва да има 15 хиљада оваца, а стада се из године у годину смањују. Изложба оваца је део организованог програма подстицаја сточарства. Упркос тврдњи да се тешко опстаје, сточари којима је ово генерацијски посао не одустају од овчарске производње.

"Исплати се, али ове године некако са јагањцима немамо цену, баш као што треба да буде. Увек смо у губитак и губимо морал", каже Мирољуб Стојановић из села Нишор.

Далибор Тошић из насеља Нови Завој каже да сталне муштерије за јагњад нема, јер Косово је затворено, старе овце не иду, а наши кланичари, како каже, не купују.

Овчи сир је исплативији за производњу. Са ценом од 600 динара за килограм, произвођачи кажу да тржиште није проблем.

"Ја имам неке сталне муштерије који годинама узимају сир од мене. Њима одговора цена", каже Марина Митровић из села Костур.

Стручњаци Млекарске школе раде на едукацији проивођача, како би организовано могли да продају сир и већим трговинским ланцима.

"Квалитет сира мора да буде сталан, константан, да би могао да се продаје у већим количинама. Прозвођачи морају да се удружују да би то могли да продају, јер овако самостално то иде врло тешко", каже Драгана Јовановић, професор Млекарске школе.

Општина Пирот сваке године издваја средства за подстицај овчарства, јер је то и најтеже грана сточарства.

"Ове године смо издвојили, нажалост, око 500 хиљада динара, јер по новом закону о субвенцијама нисмо могли да се бавимо директним плаћањима", каже Весна Лазаревић, стручни сарадник за пољопривреду општине Пирот.

Према оцени стручњака, квалитет производа изложених грла и сира је одличан. Радује чињеница да се број излагача повећава.

Оно што је приметно је и да се овчарству враћају људи који су давно напустили падине Старе планине. Бројка с почетка приче од 300 хиљада оваца сада је недостижна, али, кажу, ваља покушати.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару