Читај ми!

Запошљавање особа са инвалидитетом

Захваљујући активним мера Националне службе за запошљавање, у Шапцу је од почетка године упослено 125 инвалида у 20 предузећа. На листи незапослених у шабачком крају и даље предњаче жене, чак 55 одсто.

Сретен Миленић из Шапца има 22 године. Због деформитета руке инвалид је од рођења, а први радни ангажман нашао је после три године.

"Пријавио сам се на конкурс и прошао сам. Имам уговор на четири месеца као сезонац. Цвећар сам, трогодишња школа", каже Сретен.

Осим Сретена, ЈКП "Стари град" за одржавање зелених површина, први пут у оквиру конкурса за јавне радове  ангажовало је десет инвалида.

"Мислим да је прилично хуман пројекат и те особе које смо запослили су са најнижим степеном стручне спреме и вероватно би тешко нашле посао", каже директор ЈКП "Стари град" Драган Нинкови.

Шест жена које су и најугроженија категорија незапослених, ангажовано је у вешерају Каритаса.

"Ово је други пут да ме у вешерају Каритаса ангажују. Мислим да нема оваквих колектива, да би ми као инвалиди јако тешко дошли до посла", каже Маријана Васић из Шапца.

У Каритасу наводе да на овај начин остварују неколико циљева, између осталих, промовишу социјално предузетништво.

"Запошљавамо жене из друштвено угрожених група, битна је и социјална и радна интеграција, а бесплатне услуге обезбеђујемо и за кориснике кућне неге за 50 особа", каже директор "Каритас", у Шапцу Мирољуб Николић.

И поред бројних мера, списак Шапчана који траже посао већи је за четири одсто. Много је високообраозованих, чак 60 економиста и 30 лекара.

"Економска ситуација и трендови прате и привреду, тако да због рационализације својих послова морају да отпуштају раднике", каже директор Филијале НСЗ у Шапцу Бранко Филиповић.

Да се листе смање, Национална служба организовала је и јесењи сајам запошљавања захваљујући којем је у 30 фирми посао нашло 180 Шапчана.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару