Читај ми!

"Душа тромеђе" у Подмосковљу

Документарни филм "Душа тромеђе", Драгане Сотировски приказан је на Фестивалу телевизијских компанија "Братина" у Русији. За филм "Душу тромеђе" ауторка је добила и гран при фестивала Профест који се одржава у Бачкој Тополи.

На Фестивалу телевизијских компанија "Братина", који је пре неколико дана завршен у Подмосковљу у Русији, документарни филм "Душа тромеђе" Драгане Сотировски, уредника ТВ центра РТС-а у Нишу, приказан је у ревијалном делу програма.

Филм је гостовао у Русији као добитник гран прија на овогодишњем Професту који се одржава у Бачкој Тополи.

Како живе људи на тромеђи Србије, Македоније и Бугарске, руска публика је видела кроз двадесетоминутни запис који сниматељски потписује Јовица Крстић, а монтажерски Миљан Ђуровић.

Причу о Босилеграду и околини видеће ускоро и гледаоци неколико телевизија које су учествовале на фестивалу "Братина" у Подмосковљу.

"Добро је да упознајемо и вашу историју и културу, јер ваши проблеми су и наши. Срби су Русима много пута кроз историју помагали. Задовољни смо, јер смо успели да објединимо ТВ компаније на једном месту које показују живот малог, обичног човека", рекао је директор фестивала "Братина" Сергеј Боков.

Новинар Горан Думановић и сниматељ Драган Гавриловић из Трстеника девет година заредом учествују на "Братини". Два пута су освајали награде у најзахтевнијој категорији - симболично названој "На точковима", коју чине приче ТВ екипа направљених у, за њих, непознатом граду.

Горан Думановић каже да је, по оцени публике, најбољу причу ове године урадила Рускиња Татјана Калганова, која се одлучила за тему о псима луталицама.

"Свакодневно гледамо како се власти опходе према напуштеним животињама. Убијају их на улици, јер немају друго решење. Зато сам и изабрала ту тему, јер слика је заиста потресна", каже Татјана Калганова добитница прве награде.

На овогодишњој "Братини" учествовало је 200 телевизијских радника из 54 компаније из Русије, Украјине, Белорусије, Македоније, Репбулике Српске, али и из наше земље захваљујући збратимљеном фестивалу из Бачке Тополе.

Братина је један од најпрестижнијих ТВ фестивала за који је руска држава ове године издвојила око 400.000  евра.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару