Читај ми!

Златна генерација лесковачке гимназије

Друга послератна генерација лесковачке Гимназије није случајно названа златном: свих 90 матураната стекло је факултетске дипломе. Било је то другачије време - знање је имало највишу вредност.

Дирљив и срдачан поновни сусрет ученика друге послератне генерације лесковачке гимназије. Сада су на прагу су осамдесете, али  су осећања увек иста: кад год кроче у своју гимназију, оживе сећања, успомене на учење, професоре, дружење.

Стицали су знања,учествовали у изградњи земље и постали велики људи. Свих деведесеторо завршило је факултет, половина од њих постали су лекари. Међу њима су и два члана медицинске академије наука, дванаест доктора наука, професори, правници, економисти.

"Било је много лепих догађаја", присећа се проф. др Јован Букелић, професор Медицинског факултета у пензији. "Било је пуно страхова од професора који су били строги, образовани, који су нас учили."

Велибор Станковић, ортопед у пензији, каже да је кад год се састану осећај величанствен: "То је духовна свечаност за све нас."

У згради Гимназије која се тих година градила била су два мушка и једно женско одељење. Велики хол био је подијум за плес.

"Имали смо три музичка инструмента и организовали смо лепе игранке", прича проф. др Јулијана Војводић, професор Медицинског факултета у пензији. "Али тада се знало, до 8 сати увече, не после."

Расути по земљи и свету, матуранти златне генерације лесковачке гимназије сваки сусрет чекају с нестрпљењем.

"Имамо три седишта: Лесковац, Београд и Нови Сад", каже проф. др Божидар Станић, пофесор Еелектротехничког факултета у пензији. "Група Београђана састаје се сваког првог понедељка у месецу и то је веома пријатно дружење."

Монографија и фотографија двадесеторо ученика који су испит зрелости положили 1953.године. Генерација која је златним словима уписана у историји лесковачке гимназије дугој 134 године.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару