Читај ми!

Песма и игра трећег доба

На 14. смотри културно-уметничког стваралаштва пензионера Зајечарског и Борског округа одржаној у Књажевцу песмом и игром представило се више од 350 учесника. Била је то прилика за дружење и сусрет старих пријатеља из осам градова Источне Србије.

У Источној Србији скоро свака пета особа, показују статистички подаци, старија је од 64 године, а у Зајечарском и Борском округу има више од 76 хиљада пензионера. У многим местима пензионера је више него запослених, па њихова примања постају све значајнија у подмиривању породичних трошкова.

Већина пензионера данас не живи лако, кажу учесници смотре у Књажевцу, и додају да су им песма, игра и дружење, бар на кратко, заборав од свакодневних проблема.

Иванка Праштало, пензионерка из Бољевца која има пензију од свега 15.000 динара каже да од веома скромних укупних породичних примања школује и ћерку која студира.

"Ово наше дружење у клубу пензионера и ангажовање у културно-уметничком друштву доживљавам као мелем на рану. Често путујемо, играмо, певамо, веселимо се док се не вратимо кући и проблемима који нас тамо чекају", каже она.

Јовица Филиповић из Лесковца који се са хармоником дружи од малена каже да му тај музички инструмент помаже да садржајније и квалитетније проводи пензионерске дане, док је Голуб Радовановић из Сокобање седам година свог досадашњег пензионерског стажа посветио ангажовању у културно-уметничкој секцији своје пензионерске организације.

Подручје Источне Србије спада у области са веома суморном демографском сликом. Од осам општина Зајечарског и Борског округа неповољни демографски процеси најизраженији су у књажевачком крају где једну трећну становништва општине чине особе старије од 60 година, а број пензионера скоро двоструко премашује број запослених. Просечна пензија од 17.000 динара у општини Књажевац међу најнижима је у Србији.

Раде Вељковић, председник ОО пензионера и инвалида рада Књажевац каже да пензионерска организација посебну пажњу посвећује члановима без  породице и са најнижим примањима.

"У сарадњи са локалном самуправом и Црвеним крстом најсиромашнијим пензионерима помажемо давањима у храни и средствима за хигијену када се то прикупи и достави нама, а помажемо им и у набавци огрева за зиму", каже Вељковић.

Гости смотре културноуметничког стваралаштва пензионера били су пензионери из Бугарске.

"Мадона" из Белограчика каже да су тешкоће живота старих исте и у њиховој земљи која има око два милиона пензионера. Минимална пензија је 75 евра. То је мало. Људи морају да допуњују приходе и то чине углавном обрађјујући земљу у свом власништву", објашњава Семион Илијев, председник клуба пензионера.

Књажевачка организација пензионера по трећи пут је билла успешни домаћин међу окружне смотре културно-уметничког стваралаштва пензионера.

Стаљинка Милић, председник КУД "Сунчана јесен" Књажевац задовољна је квалитетом програма које је публика могла да види на смотри, али и ангажовањем књажевачких пензионера у припреми манифестације.

"Срећни смо што нисмо анонимни људи, пензионери једног малог града него људи који још увек имају много тога и да  нуче ида покажу", додаје она.

Најбољим учесницима 14. смотре културно-уметничког стваралаштва пензионера уручене су награде организатора за квалитет показаних музичких, сценских и литерарних остварења.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару