Читај ми!

Помоћ пољопривредницима

Да би помогао пољопривреднцима да унапреде производњу, Град Шабац од прошле године реализује пројекат субвенционисања кредита тако што отплаћује део камате. За годину дана, ову повољност искористило је 116 газдинстава из 30 села.

У домаћинству Ђурђа Кулезића које је мала фабрика хране, раде три генерације. Обрађују 36 хектара земље, а на економији имају богато стадо и потребну механизацију.

Прошле године за набавку трактора искористили су кредит од два милиона динара за који је део камате платила Република, а шест одсто град Шабац.

"Ово је, како ми кажемо, братски кредит, кад вам неко да само да вратите онолико колико пише на папиру, нема камате ни динара", каже Ђурђе Кулезић из Мачванског Прњавора.

Кулезићи додају да у производњу уводе новине, слушају савете стручњака и живе само од рада на имању.

"Само пољопривреда и рад. Рад од јутра до мрака, а чини се, да се настави дан, још би било посла", каже Милица Кулезић.

За набавку нове механизације, репроматеријала и телади, у прошлој години одобрено је 98 милиона динара кредита чију је отплату камате помогао град Шабац, што се, по ефектима показало као добра мера.

"Ово је прилика да позовемо Министарство пољопривреде да размотри наставак примене  ове мере и уведе је у списак и за 2014. годину, а града Шабац ће са своје стране подржати", каже  градоначелник Шапца Милош Милошевић.

Новина је да су кредите затражили и пчелари, које је подржала шабачка Дирекција за пољопривреду.

Директро Дирекције за пољопривреду Шапца Предраг Срдановић каже да је порука за произвођаче да, ако немају велике површине и приходе са њих да се окрену пчеларској производњи или органској производњи, пластеницима, јер тако могу да увећају приход.

У односу на пет милиона динара колико ће се из буџета града издвојити за камату, ефекти кредита су вишеструко већи.

Посебно је дотрајала механизација коју пољопривредници не могу сами да занове.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару