Читај ми!

Задужбинарка из Панчева

Љиљана Каначки из Панчева завештала је Народном музеју збирку од 250 породичних предметам, што ће значајно обогатити музејску збирку. Породица Каначки позната је по хуманитарној делатности и важна је за културну историју Панчева.

У кући панчевке Љиљане Каначки време као да је заустављено негде у прошлости. Старински намештај, црно-беле фотографије, писма из средине прошлог века.

Све одише успоменама на чланове њене породице. На оца Александра, који је преживео албанску голготу у Првом светском рату, а после био успешан трговац и велики добротвор. На мајку, сестру и брата, који су такође цео живот посветили помагању ратне сирочади, избеглица и многих других.

Пошто нема потомака, ова професорка у пензији одлучила је да велики део своје имовине завешта Народном музеју, како би остало сећање на њену породицу.

"Желела бих да остане сећање на нешто што је вредно, на великодушне људе, какви су били чланови моје породице. И отац и мајка, сестра и брат од стрица, који је живео са нама, великодушно су давали и чинили само добро. То би требало да се запамти у Панчеву", каже Љиљана Каначки.

Народни музеј добио је од Каначких делове намештаја, одећу, прибор за домаћинство, играчке, породичне албуме са фотографијама, ствари везане за текстилни занат, чиме се бавио Љиљанин отац. Све то сведочи о животну једне панчевачке грађанске породице и важно је за културну историју града.

"Уданашње време, кад нема тако много новца за куповину предмета за музејске збирке, задужбинарство је од изузетног значаја. Важни су нам ти људи који су друштвено свесни, који воле свој град и народ, па остављају оно што могу, како би генерације училе и памтиле", каже кустос етнолог у Панчевачком музеју, Александра Јаковљевић.

Љиљана Каначки чува још многе предмете и целу једну собу, који ће највероватније такође припасти музеју једног дана. Тако ће наставити пут Олге Смедеревац, Зорана Петровића, Стојана Трумића и многих других панчевачких задужбинара.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару