Читај ми!

Мере штедње у Крушевцу

За разлику од републичког јавног сектора, опорезивање запослених у Јавним предузећима чији је оснивач Град Крушевац обухватиће мали број људи, будући да је њихова просечна зарада тек нешто више од 35.000 динара.

Пакет владиних мера за стабилизацију јавних финансија и опоравак привреде уштедеће знатна средства и на републичком нивоу и на локалу. Мере ће се одразити и на стандард грађана: према рачуницама Министарства финансија, потрошачка корпа могла би бити скупља за 450 динара.

За разлику од  републичког јавног сектора, опорезивање запослених  у Јавним предузећима чији је оснивач Град Крушевац обухватиће мали број људи. Просечна зарада која је у августу износила 35.580 динара, нижа је за 9.000 динара од републичког просека.

У предузећима која попут Градске топлане ценом услуге, желе да заштите потрошаче, већи проблем представљаће повећање ПДВ а са 8 на 10 одсто.

"Ми смо ове године успели да се изборимо, да не повећамо цену грејања због јефтиног угља који смо набавили. С друге стране, имамо проблем ненаплаћеног потраживања и нисмо у завидној ситуацији. Практично из наших средстава сада треба да финансирамо ПДВ. Надамо се да ће Влада на крају године анализирати, која су то предузећа која покушавају нешто више да ураде, како би опстала и побољшала пословање. Да поштују напоре запослених усмерене ка томе да не живе од туђе донације и не очекују субвенције", каже директор ЈП Топлана Драган Аздејковић.

У Градској управи сматрају да ће смањење субвенција натерати запослене у Јавном сектору да се понашају у складу са правилима тржишне економије, односно да приходују не ослањајући се искључиво на помоћ оснивача.

Мирољуб Ћосић, помоћник градоначелника за привреду каже да су већ добили упутства за израду буџета за 2014. годину.

"Кроз трансферна средства види се већ сада да ћемо смањити субвенције. Да би се те мере спровеле мораће да се донесе нови сет закона", каже Ћосић.

Проблем незапослености 16.000 људи, оживљавање привреде и подстицање развоја приватног сектора биће приоритети у Крушевцу у наредном периоду. Без обзира на то један од горућих проблема са којим ће се Градска Управа у Крушевцу ускоро суочити је смањење броја запослених у Јавним предузећима. 

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару