Читај ми!

Заштита нишких споменика културе

Завод за заштиту споменика културе у Нишу ових дана угостио је архитекте конзерваторе из целе Србије, али и Републике Српске. Они овде унапређују своја знања о грађевинско конзерваторским материјалима и поступцима, али ће допринети и унапређењу заштите нишких споменика културе.

Архитекта из Новог Сада, Драгана Којичић, завршила је специјализацију за земљану архитектуру у греноблу, а у нишкој тврђави, својим колегама објашњава како се праве и користе блатни малтери.

"Да покажемо како се ти малтери раде, на какву се подлогу наносе, које су то смесе које се обично остављају и да једноставно људи мало осете како је то наносити малтере", каже Драгана.

Семинар и радионице окупили су двадесетак гостију из тринаест Завода за заштиту споменика у Србији, и једног у Републици Српској. Ово је за њих корисно искуство.

"Ово је само један од сегмената, дакле изузетно је значајно да знамо, и да знамо коме се можемо обратити у случају да нам затреба тако нешто", каже директор Завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске Горан Милојевић.

"Ми баш нећемо моћи да обучавамо, али ћемо знати на терену шта је то што треба да очекујемо и до ког нивоа квалитета можемо да идемо, значи да знамо да препознамо да ли су ти радови добро изведени", додаје Милка Крстивојевић, архитекта конзерватор из Ваљева.

Ограничени рокови, недовољно обучени мајстори, извођачи које не могу да бирају, само су неки од проблема са којима се архитекте конзерватори суочавају.

Председник Друштва конзерватора Србије Драгана Младеновић каже да је култура увек некако на крају догађања, и ту нема довољно новца, тако да је то први проблем, а кад дође до тога, онда је, додаје, проблем касније у реализацији, начин на који се то ради да би било најадекватније и најквалитетније.

Барутана у нишкој тврђави најновији је пример конзервације и рестаурације, а нова намена биће јој-музеј барута. Важно је да постоји идеја о томе чему ће објекат након рестаурације бити намењен.

Директорка завода за заштиту спомнеика културе у Нишу Елена Васић Петровић каже да је апсурдно радити на неком објекту и уложити нека средства уколико нема корисника који ће се о том објекту даље бринути и допринети да он у једном тренутуку постане самоодржив, да једноставно сам зарађује.

На подручју нишког Завода за заштиту споменика, за протеклих педесетак година, обновљен је велики број објеката који су под заштитом, а у последње време највише је урађено у Тврђави и на археолошком налазишту Медијана.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару