Читај ми!

Врели дани сметају и животињама

На дуготрајним врелинама тешко је и животињама на фармама, врућина посебно смета кравама, које тада дају и 30 одсто мање млека. На фарми крава на Старом Тамишу код Панчева покушавају да им помогну расхлађивањем.

На фарми крава на Старом Тамишу код Панчева налази се укупно две и по хиљаде грла. У лепо уређеним шталама прошле године на велике вентилаторе уграђене су и прскалице које су кравама у овим врелим данима спас од великих врућина.

Владимир Матић, ветеринар са Старог Тамиша напомиње да је веома важно омогућити овим животињама добре услове, јер лето може бити погубно за нека грла.

"У последњих десет година када у Србији имамо високе летње температуре, велику влажност и нагле температурне скокове мора се водити рачуна о томе где и како се чувају краве. Животиње морају имати комфор и само оне које су максимално испоштоване даће и довољно млека. И краве при врућинама од преко 35 степени могу као и људи доживети  топлотни удар", каже Матић.

Уколико немају добре услове у шталама краве при високим температурама троше више енергије, дају и до 30 одсто мање млека, слабије једу и имају лошију репродукцију.

Са Старог Тамиша и током лета Имлеку се дневно испоручује око 16.000 литара млека што је на нивоу годишњег просека.

Елитне краве на Старом Тамишу смештене су у посебним шталама. Немају клима уређаје, али у овој добро проветреној просторији оне дају и лети од 40 до 60 литара млека дневно и немају никаквих проблема са врућином.  

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342-555

           

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи