Читај ми!

Поправљен квар на систему "Рзав"

Квар на магистралном водоводу водосистема "Рзав" отклоњен вечерас. Вода из славина ће потећи када систем буде напуњен - за око 24 сата. У међувремену, мештани Чачка, Горњег Милановца, Лучана, Гуче и Пожеге водом за пиће снабдевају се из цистерни.

Радници ужичког "Јединства" и водосистема "Рзав" заменили су цеви на магистралном водоводу водосистема "Рзав" у Пријановицима крај Пожеге, које су јуче пукле, због чега је прекинуто снабдевање водом Чачка, Горњег Милановца, Лучана и Пожеге.

После провера система и вентила, око 19 сати вода из фабрике у Ариљу кренула цевоводом. С обзиром на његову дужину од 75 километара од Ариља до Горњег Милановца и то да је потребно 50 хиљада кубика да буде поново пун, све то ће трајати око 24 сата.

Тада ће до потрошача стићи техничка вода, а после контрола наредних неколико дана и вода за пиће.

Како кажу у водосистему "Рзав", бетонске цеви постављене су пре 25 година и попуцале вероватно због дотрајалости, али и температурних разлика.

Становници места у којима нема воде, снабдевају се пијаћом водом из цистерни, а због недостатка воде у милановачкој болници одложене су поједине операције.

У Лучанима нема ни капи воде више од 30 сати. За воћњак и стоку, Драгачевци одлазе на сеоске изворе, а за кућу и а за пиће на цистерне.

Директор Јавног комуналног предузећа "Комуналац" из Лучана Раде Милутиновић каже да је због високих температура потрошња воде изузетно велика.

"Потрудићемо се да повећамо број цистерни ових дана, тако да ће те цистерне бити допуњаване више пута дневно", каже Милутиновић.

Резервоари су празни и у Горњем Милановцу, а славине без воде. Приоритет у снабдевању имају вртићи, болница и установе од јавног значаја.

Директор болнице у Горњем Милановцу Миро Лазаревић упозорава да су због несташице воде појединце операције у тој болници отказане.

"Врло близу смо нормалног функционисања, ревидирали смо мало оперативни програм, све што није хитно смо одложили, очекујући да ће ово да се у наредна два, три дана среди", каже Лазаревић.

У Чачку трећина града има воде, и то они у нижим зонама. Вода из система само је за техничку употребу.

У чачанском Заводу за јавно здравље кажу да контролишу и воду у систему, али и воду из цистерни.

Воде нису имали ни Пожежани, а обезбеђене су цистерне за дечји вртић, Дом здравља и болницу, а вечерас би требало да крену и још три цистерне по граду.

Једино у Ариљу није било прекида у испоруци воде, али је и тамо у употреби само техничка вода.

Велики индустријски погони радили су смањеним капацитетом, како би било више техничке воде за грађане.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи