Врањски гигант на коленима

Врањски "Јумко" већ две године безуспешно тражи стратешког партнера, тренутно ради само половина запослених, плате су нередовне, а нису им оверене ни здравствене књижице. Држава за подстицај производње у "Јумку" месечно издваја 12 милиона динара.

У процесу реструктурирања у Србији је 179 предузећа са 54.000 запослених. Међу њима је већ две године врањски "Јумко" који безуспешно тражи стратешког партнера.

Од државе, већинског власника капитала очекује средства за социјални програм и гаранције за кредит. У фирми тренутно ради половина запослених, пре свега наменске послове.

Раде пуним капацитетом у финалној производњи, погону Конфекције и Конца, док за примарну производњу тренутно нема репроматеријала. Шију униформе за пољску и финску војску. Послови су уговорени до краја године.

Рдници кажу да посла има, али су плате нередовне, и то по дванаест-тринаест хиљада динара. Жале се такође да им ни здравствене књижице нису оверене.

За подстицај производње у "Јумку" држава, већински власник предузећа, месечно издваја 12 милиона динара. Тридесет одсто тих средстава потроши се само на енергенте. Смањење трошкова планирано је прекомпозицијом предузећа.

Према речима Миодрага Тасића, директора производње у "Јумку", тиме би смањили трошкове на одржавању простора, а инвестирањем у енергану побољшали би искоришћење енергетских капацитета.

Фабрика је саграђена пре 50 година - 150 хиљада квадратних метара под кровом за 12 хиљада радника. Сада их је 1.700. "Јумко" од државе очекује да обезбеди средства за социјални програм.

"Социјалним програмом морали бисмо да обухватимо инвалиде, болесне, људе пред пензијом или људе мање радно способне", наглашава генерални директор "Јумка" Зоран Стошић.

Јануарску плату, у просеку 17.000 динара, примио је део радника "Јумка" пре 15 дана. Рачун је у блокади због правоснажних пресуда. Хиљаду радника тражи зараде из 2004. године, укупно 500 милиона динара.

Статус "Јумка" решиће се до краја јуна 2014. године, кажу у Агенцији за приватизацију. Акционим планом Владе Републике Србије предвиђено је да се предузеће приватизује или нађе стратешког партнера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи