Читај ми!

Моклиште поново без воде

Мештани Моклишта код Беле Паланке поново су без воде - али не због суше већ због неплаћених рачуна. У нишком Водоводу кажу да ће воду укључити када измире или репрограмирају дуг од седам милиона динара. Невоља је што је вода искључена и онима који рачуне редовно плаћају.

Проблема с водом мештани Моклишта код Беле Паланке имају већ двадесетак дана. Вода им је сада искључена због дуговања нишком Водоводу, а због централног водомера у селу, немају је ни они који редовно измирују рачуне.

 

Радојица Петковић направио је у свом дворишту импровизовани туш. У селу са око 300 мештана, он је један од стотину који редовно плаћа рачун.

"Долазила је цистерна из нишког Водовода, међутим нередовно дође, не прође сваком улицом. Имамо сеоске чесме на којима је вода хемијски неисправна, није препоручљива за пиће, само за техничку употребу", каже Радојица Петковић.

Дуг је настао, кажу мештани, јер су цеви дотрајале, па често пуцају и вода отиче без контоле.

"Редовно плаћам, по 50, 60 кубика трошим воде, највише у селу јер имам и највише стоке. Пре пар дана, тј. месец дана откако је нестала вода ја сам продао четири бика, морао сам по сили околности јер немам воду", каже Гордан Илић.

У нишком водоводу кажу да су покушали да са мештанима договоре како да се измири дуг, али решења још увек нема.

"Нудимо као и свим корисницима на нашем систему уговор о репрограму дуга и отплату на више месечних рата, до 24, а већ су нека села то и учинила", каже Зоран Игњатовић, портпарол ЈКП "Наисус".

Поједини мештани годинама нису плаћали рачуне. Њих је око седамдесеторо. Али највећи проблем, кажу у селу, је дотрајала водоводна мрежа стара четврт века.

"То је тај губитак због пуцања цеви, и због те мреже која треба да се изврши реконструкција. Локална самоуправа треба да одради посао и да ми урадимо уз њихову помоћ, и уз доброг човека који је вољан да нам помогне да то санирамо", каже Предраг Јоцић.

У Белој Паланци су спремни да помогну, али је за то, кажу, неопходан конкретнији договор између мештана и Водовода.

Председник општине Бела Паланка Горан Миљковић каже да су већ почели неке прелиминарне разговоре о доводу воде око 850 до 1.000 метара који је у лошем стању.

"Општина је спремна да својим средствима, заједно са удруженим средствима мештана Месне заједнице Моклишта реши тај инфраструктурни проблем", каже Миљковић.

Када нема исправне воде из водовода, мештани за пиће у врелим данима користе и ову, хемијски неисправну, како кажу, које има на сеоским чесмама са локалних извора.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи