Читај ми!

Неизвестан наступ српског представника

Стефан Николић из Лесковца апсолутни је победник националног избора за представника Србије на светском такмичењу у Русији. Међутим, музичко умеће није довољно - за пут је потребно 120.000 динара, па је Стефанов наступ на највећем светском такмичењу неизвестан.

Двадесетогодишњи Стефан Николић из Лесковца, победио је на националном такмичењу за представника Србије које се за месец и по дана одржава у Русији.

Стефана смо почетком ове године упознали као полуфиналисту, члана дуа "Белоуз шејк" у четвртој сезони такмичарске емисије "Ја имам таленат" на РТС-у.

Он је са тринаест година као најмлађи и први на листи уписао Средњу музичку школу у родном граду, а потом и Факултет уметности у Нишу у класи професора Миљана Бјелетића. Сада је на четвртој години.

"Иако је то мало чудно с обзиром на то да свирам хармонику, ја обожавам рок музику. Поред рок музике волим и алтернативну музику, јер ту можер да се искаже креативност уметника", каже Стефан.

Храмоника је његов свет и живот који употпуњују и књиге. Ово је само део награда које је освајао на такмичењима у земљи и иностранству. Од првог и другог места до титуле лауреата у Грчкој. Музика је, каже, породична традиција.

"Љубав према овом инструменту је наследна. Отац такође свира хармонику и мој деда је свирао и прадеда и вероватно још неколико генерација уназад", додаје он.

И док напорно вежба и даје све од себе да Србију представи у најбољем светлу на Светском трофеју у руском граду Самари у септембру, Стефан је и узбуђен и потиштен. Новца за пут у Русију нема. Ионако се већ тешко школује. Живи са оцем Славишом који нема стални посао.

"Моје могућности су веома скромне и много ми је жао, јер он заиста интензивно вежба, ради, а улагања и одрицања су велика. Волео бих итекако да оде на такмичење", каже Славиша Николић.

Стефан и његов отац ипак не губе наду и верују да ће се наћи људи добре воље који ће им помоћи да обезбеде 120 хиљада динара, колико је потребно за пут и смештај, током најпрестижнијег такмичења хармоникаша у свету.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242-131 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи