Крајиште играло и певало у Босилеграду

На недавно завршеном 5. међународном фестивалу традиције и културе "Крајиште игра и пева", Босилеград је угостио око хиљаду и по младих из пет балканских земаља. Осам дана дружили су се, играли и певали млади из Сарајева, Прешева, Македоније, Бугарске, централне и северне Србије.

Међународни фестивал традиције и културе у Босилеграду био је, кажу организатори, права прилика да се на једном месту виде сличности и разлике у ношњама, језику и обичајима, народа који живе на овим просторима.

Општина је организовала, а Министарство културе и и партнери из Европе помогли су да традиционално дружење млaдих кроз песму и игру у Босилеграду, и ове године успе.

Осам дана младићи и девојке наступали су у центру места, али и у појeдиним селима, како би најстаријим житељима, веома разуђене општине, углавном настањене бугарским живљем, показали шта знају.

Област Крајиште, са обе стране српске, бугарске и македонске границе простор је на коме живе Шопи, етнографска подгрупа, са посебном народном ношњом, која се у Босилеграду задржала до данас. Жене се овде поносе сајом, блузом са посебном шаром.

Босилеград су ове године први пут на фестивалу упознале Сарајлије, а били су ту и млади из Прешева, суседне Македоније, Бугарске, Централне и Северне Србије. Није им сметало да спавају у школском интернату, јер кажу, овогодишње дружење дуго ће памтити.

До наредне смотре стваралаштва Балкана, на простору Крајишта, домаћини кажу имаће много посла. После сређивања утисака, чека их припрема за јесен, а потом и зиму, која овде, на крајњем југоситоку Србије зна да потраје.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи