Читај ми!

Златне искре за Нови Сад, Ријеку и Љубљану

За најбоље представе на 15. међународном луткарском фестивалу "Златна искра" у Крагујевцу награђена су луткарска позоришта из Новог Сада, Љубљане и Ријеке, док је награда за иновацију у продукцији припала луткарском позоришту из Шангаја.

У организацији Позоришта за децу, крагујевачки малишани претходних неколико дана уживали су у представама луткарских позоришта из Бугарске, Румуније, Италије, Украјине, Кине, Словеније, Хрватске, Црне Горе и Србије.

Представа "Бајка о витезу без коња" Позоришта младих из Новог Сада проглашена је за најбољу представу 15. међународног луткарског фестивала "Златна искра", режисеру те представе Јарославу Антонијуку припала је Плакета "Златна искра" за најбољу режију.

Другу награду освојио је Минитеатер из Љубљане за представу "Снежана", а трећу Градско казалиште лутака из Ријеке за представу "Седан козлини и само један бедни вук". 

Статуета "Златна искра" додељена је Позоришту лутака из Шангаја за иновацију у продукцији представе "Коза и вук". 

На сцени крагујевачког Дечјег позоришта игране су по три луткарске представе дневно. Изведено је дванаест представа које су обрадовале љубитеље луткарских форми, али највише децу из свих крагујевачких основних школа.

На претходних четрнаест фестивала наступило је 170 позоришта чије је представе гледало 70.000 малишана.

Због великог интересовања за учешће на луткарском фестивалу, Дечје позориште из Крагујевца није учествовало у такмичарском делу али су, у част гостију, затворили Фестивал.

"Златна искра" постаје препознатљива и по томе што из године у годину у Крагујевац доводи различита луткарска позоришта из Европе и света које дуго остају у сећању публике.

Организатор фестивала "Златна искра" је Позориште за децу Крагујевац, а покровитељи су град Крагујевац и Министарство културе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару