Читај ми!

Крагујевац добија центар за матичне ћелије

Потписан уговор о изградњи Центра за регенеративну медицину у Крагујевцу који ће садржати и банку матичних ћелија. Уговор потписали министар просвете Жарко Обрадовић, ректор Универзитета у Крагујевцу Слободан Арсенијевић, директор установе "Истраживање и развој" Александар Симоновић и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Крагујевац би до краја 2015. године требало да добије Центар за регенеративну медицину са банком матичних ћелија. После потписивања уговора истакнуто да ће то бити прва институција те врсте на Балкану. 

Центар за матичне ћелије радиће као научна установа при крагујевачком Медицинском факултету. У центру ће радити прва банка матичних ћелија у Србији и у њега ће бити инвестирано око 20 милиона евра.

Генетичар Миодраг Стојковић рекао је да би центар требало да буде узграђен до септембра 2015. године.

Банка матичних ћелија ће отворити врата за ефикаснију примену матичних ћелија у лечењу великог броја болести.

"То је пројекат од националног значаја, јер је реч о центру за лечење пацијената, али и за едукацију младих стручњака као и примену нових технологија у области матичних ћелија", рекао је Стојковић.

Град Крагујевац је бесплатно уступио локацију површине 1,7 хектара чија је вредност 2,5 милиона евра, а Европска инвестициона банка је одобрила кредит од 10 милиона евра за градњу објекта површине 11.500 квадрата. Обезбеђена су и средства за набавку најсавременије опреме, вредне око 4 милиона евра.

"Универзитет ће добити један јако важан објекат за истраживање и развој науке, развој образовања и за промоцију Крагујевца као универзитетског и научног центра", рекао је министар Жарко Обрадовић.

Унапређење научно-истраживачког рада у Крагујевцу 

Предстоје технички послови и расписивање тендера, избор најповољнијег извођача, а грађевиснки радови би требало да почну на пролеће, док је рок за завршетак две године.

"Центри изврсности биће значајни за нас медицинаре, али ништа мање значајни за физичаре, хемичаре и инжењере. Ово је једна универзална ствар која ће толико унапредити научно истраживачки рад да ће Универзитет у Крагујевцу значајно напредовати а тек за десетак година видећете шта овај дан за нас значи", наглашава ректор Универзитета професор Слободан Арсенијевић.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић рекао је и да се заједнички ради са Универзитетом и ресорним министарством да се професорима који ће радити у центру обезбеди и стотинак станова.  

"У неку руку ово је важно за Крагујевац и велико као Фијат. Град добија најмодернији центар у југоисточној Европи, нешто по чему ћему бити препознатљиви. Осим локације коју смо дали, обезбедићемо све што је потребно и од инфраструктуре", рекао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Поред професора Миодрага Стојковића, најпознатијег српског генетичара, у Центру ће радити још 24 истраживача, а најављено је и оснивање банке матичних ћелија. У центру ће радити и најбољи научници из Велике Британије и Шпаније.

Најмодернији центар за матичне ћеије у југоисточној Европи почеће са радом крајем следеће године.

Центар за матичне ћелије у Крагујевцу је национални пројекат. Када буде почео са радом, биће једина права истраживачко-научна установа у Србији која ће моћи да продаје знање другима из ове области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару