Читај ми!

Дијаспора у колу

Ниш је овог викенда био домаћин 18. Европске смотре фолклора Срба у расејању. Поред 42 ансамбла из дијаспоре и региона, наступили су и национали ансамбли "Коло" и "Венац", као и прошлогодишњи победницу Смотре, чланови ансамбла "Брдо" из Крања.

На 18. Европској смотри фолклора дијаспоре и Срба у региону у Нишу било је 2.000 учесника из једанаест земаља.

Некима од њих, фолклорна традиција је једина веза са матицом, а неки од њих први пут су посетили Србију. Дошли су, како кажу, да покажу шта знају.

"Мој тата је из Врања и много ме веже овај југ, јер ипак ми је срце из југа, иако сам рођена у Швајцарској, али, ипак, Србија је Србија", рекла је Ана Спасић из Базела.

"Фолклор је веома важан", каже Милан Анђелковић из Цириха, "и мене је много помогао да боље говорим српски језик."

Током два дана у нишкој хали "Чаир" наступило је око 2.000 учесника. Смотра фолклора, из године у годину, сели се у нови град, са идејом да млади упознају отаџбину на најбољи могући начин.

Председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић каже да се труде да буду заједно са матицом, иако не живе у њој, и то управо кроз фолклор и традицију и кроз, како каже, све ствари које одликују српство.

За овај догађај град Ниш и Студентски културни центар пријавили су се пре три године, са идејом да у години Миланског едикта Ниш буде прави домаћин фолкорцима Европе.

Директор СКЦ универзитета у Нишу Мирослав Јовић каже да је ово јединствена прилика да у Нишу виде другу или трећу генерацију наше деце из расејања, која здушно раде на очувању и неговању српске традиције и показују како се чувају своји корени.

Европска смотра фолклора дијаспоре први пут је одржана 1996. године у Немачкој, а ову манифестацију редовно прати неколико хиљада Срба који живе и раде у иностранству.

Уз четрдесет два ансамбла из дијаспоре, на 18. смотри наступили су национални ансамбли "Коло" и "Венац", као и прошлогодишњи победник смотре ансамбл "Брдо" из Крања.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару