Читај ми!

Нове мреже судова у Мачви и Тамнави?

Становници тамнавских и мачванских општина страхују да не изгубе судске јединице, јер се конкретне измене у мрежи локалних судова још не знају.

Након три године од претходне из Министарства правде најављују нову реформу правосуђа и нову мрежу судова. Предлог је упућен Скупштини на разматрање, а које су конкретне измене још увек не знају ни у основним судовима ни у општинама. Могућност да због смањења трошкова и рентабилности министартва, након судова у својим срединама изгубе и
судске јединице забринула је и грађане и локалне управе у Тамнави и Мачви.

Да би оверио папире за имање у Дружетићу, Миодраг Илић је каже устао у пет, намирио прво стоку и кренуо пешке, јер локални аутобус у село не долази. До судске јединице у Коцељеви има 15 километара, а до суда у Шапцу још 40.

"Морам да дангубим цео дан, аутобуса немам, за једну обичну ствар, оверу уговора ја морам да идем до Шапца, за мене је то катастрофа", каже Миодраг Илић из Дружетића.

Преко 13.000 становника из 17 села тамнавског побрђа у овој зграду урађеној пре 20 година је до сада све завршавало. Овде су од почетка године оверени и уговори за три инвестиције и још толико је у најави.

"Таман смо кренули онако како треба. Укидање судске јединице значило би поруку да инвеститори не треба да долазе у ову средину. Ова Србија мора да схвати да мора подизати све средине једнако, а посебно оне које имају тај економски развојни моменат", прича Верољуб Матић, председник општине Коцељева.

Смањење трошкова министарства у Тамнави виде и у другачијем распореду судија, који из Коцељеве путују у Шабац, а из града долазе у варошицу. У заштиту своје судске јединицице у Мачви стали су и сви одборници општине Богатић.

"За добробит наших грађана општина је спремна да поднесе све трошкове који су везани за потрошњу струје, воде и све оно што је везано за одржавање ове зграде у којој се налази наша судска јединица", истиче Слободан Савић, председник општине Богатић.

Правда се у Мачви делила од првог среског суда 1931. Уз традицију и муке грађана аргументи Богатића су и постојање кадра и довољно посла.

"Има сигурно преко 1.500 до 2.000 годишње што би се завршило у овој судској јединици, такође и сама суђења и рочишта се доста брже одржавају", каже Милорад Малетић, судија судске јединице у Богатићу.

"У овом моменту није познато да ли ће било која од постојећих судских јединица бити укинута,Основни суд у Шапцу није у могућности да утиче на евентуално укидање било које судске јединице, коначну реч даће Скупштина", каже Владимир Јокановић, в.д. председник Основног суда у Шапцу.

У дељењу правде између старе и нове мреже судова, у Богатићу и Коцељеви се надају да ће бар кроз посланичке амандмане тас да превагне на њихову страну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару