Читај ми!

Сигурни дом у Старом Лецу

У Старом Лецу код Пландишта сложно живи 400 мештана и око 550 штићеника Дома за душевно оболеле пацијенте. У том селу отворена је и друга кућа за заштићено становање корисника Дома, у којој ће четворо људи самостално наставити живот.

У јужнобанатском селу Стари Лец, код Пландишта више од педесет година постоји Дом за душевно оболеле "1. октобар", друга по величини установа тог типа у Србији.

Ово село је специфично по томе што у њему живи више штићеника Дома него самих мештана. Упркос томе, сви добро живе у тој мешовитој заједници, па не чуди што је Стари Лец друго место у Србији у којем је отворена кућа за заштићено становање душевно оболелих пацијената.

Некада напуштена кућа сада је нови дом за Еву, Ану, Лајоша и Јована, штићенике Дома.

Новац за реновирање и опремање куће поклонила је Аустријска развојна агенција. Самостални живот четворо људи који су годинама лечени у Дому требало би да у великој мери побољша њихово здравствено стање.

Сви они су некад имали кућу и породицу и да се осећају као да се враћају кући, само што сада имају друге чланове породице.

У читавом пројекту, велики значај има локлана заједница, навикнута на суживот са штићеницима Дома. У селу са 400 становника, нема продоице у којој бар једна члан није запослен у Дому. Зато су прве комшије спремне да помогну, кад год затреба.

Овакав вид ваниституционалног лечења је уобичајен у западнима земљама, док га је у Србији до сада спровео само Дом из Јабуке.

За пацијенте, кућа за заштићено становање у Старом Лецу требало би да буде само пролазна станица на путу повратка у сопствену социјалну средину.

Живот у кућама за заштићено становање пружа оболелима квалитет живота какав не могу да остваре у болничким условима. Запослени у Дому сматрају да би било добро да оваквих кућа у селу буде што више, и они су спремни да уложе напор и овакав начин живота обезбеде за што већи број пацијената.

rts.vrsac@rts.rs
+381 13 838 788

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару