Сетан поглед на стари Крушевац

На изложби "Породични албум", која је изазвала велико интересовање Крушевљана, изложене су фотографије с краја 19. и почетка 20. века. Слике из приватних колекција и фотографских атељеа унеле су у Народни музеј дух старог Крушевца и мноштво животних прича.

По угледу на владаре и високу аристократију, у новоформираном грађанском друштву Србије на прелому 19. и 20. века, портрети и породичне фотографије  били  су веома популарни. У то време отварају се и први фотографски атељеи у Крушевцу.

На изложби "Породични албум", која је изазвала велико интересовање Крушевљана,  нашле су се управо фотографије из тог периода, од којих свака, чак и она пожутела, има своју животну причу.

Инжењер Радован Рајковић унук је  резервног потпуковника Милоша Ћирковића и један од синова близанаца угледног крушевачког трговца који је имао породичну мануфактуру  тридесетих година прошлог века.

Старе албуме својих предака успео је да сачува од окупатора и ослободилаца, и данас поносно, и ведро, говори о времену и догађајима чији су делићи забележени на фотографијама.

"Мој отац је имао три камере, а највише фотографија направио је лично, на својим путовањима", прича Радован Рајковић. "Обишао је читаву Европу, био је и у Египту. Листајући старе албуме, схватио сам по фотографијама да је на свадбено путовање нашим породичним аутом.  Замислите то путовање 1936. године по оним путевима."

Радован Рајковић има много фотографија чланова шире породице из времена када су се за фотографисање носили цилиндри и најбоља одела. 

Док су имућнији Крушевљани имали своје апарате, други су се фотографисали у атељеима  Милана Мандића, Милоша Костића и Драгомира Јовановића.

Повод за фотографисање најчешће су била венчања, крштења, рођендани и славе.

Неке од фотографија сачуваних у старим креденцима, кутијама и сандуцима, поново су угледале светло дана на изложби у Кући Симића, у чијој су непосредној близини многе од њих и снимљене.

Током припреме изложбе, по речима ауторке Зоране Драшковић Ковачевић, упућен је јавни позив који је дуго био отворен.

"Јављали су нам се потомци старих Крушевљана, имућнијих трговаца и занатлија, али и власника фотографских атељеа. Добили смо око 350 фотографија и изабрали 150. Било је дивно вратити се у прохујала времена и чути приче које су нам мало познате", каже Зорана Драшковић Ковачевић, која се нада да ће такве изложбе убудуће привужи још вежи број Крушевљана.

Изложбом  "Породични албум", организатор Народни музеј приуштио је посетиоцима леп, романтичан и помало сетан увид у прошлост старог Крушевца који још није избледео у сећањима најстаријих житеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару