Читај ми!

Изненађујуће чари Радан планине

Радан планина, богата природним лепотама и ретким феноменима, поново је била у жижи јавности, не само због Ђавоље Вароши, која као магијом привлачи туристе, већ због проналаска огромног каменог зида.

Недавно је на обронцима Радан планине откривен природни феномен: камени зид од блокова различитих облика дужине до једног метра. Потпуно уклопљени хоризонтални стубови чине зид дуг око стотину и висок десет метара.

Зид је привукао и пажњу туризмолога Радована Танасковића, који искључује могућност да је га је саградила људска рука.

"Ово је природна појава која настаје кад лава из вулкана дође у додир са водом", објашњава Танасковић. "То су базалтни стубови. Оваквих примера има још, на пример Џиновски мост у Северној Ирској који је под заштитом Унеска."

Неки мештани сматрају да је реч о људској творевини, неки да је дело природе, али су сви слажу у једном: да је у питању феномен.

Природа или човек, ко год да је створио, зид ће бити туристичка атракција на путу до Ђавоље Вароши, светског чуда које годишње посети више од шездесет хиљада туриста.

У Компанији "Планинка", која је носилац развоја туризма целог краја, природне потенцијале виде као шансу за афирмацију овог неразвијеног подручја.

"Радан планина са својим предностима, било да је то Ђавоља Варош, било комплекс бања, река, шума, пружа изузетне могућности за развој туризма", сматра Радован Раичевић, директор "Планинке" АД. "То је неоткривено подручје које даје шансу не само Топлици већ целој Србији."

Богатији садржаји који ће се наћи у туристичкој понуди ове године, о билазак неолитског насеља Плочник и раних Немањиних задужбина, Цркве Пресвете Богородице и Манастир Светог Николе, привући ће много више гостију него лане, уверени су и запослени у туристичком предузећу и грађани Куршумлије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару