Читај ми!

Ветар распирује ватру на Црном врху

Пожар на Црном врху, у Прибоју, који је избио пре недељу дана, прети да захвати још 300 хектара четинара. Гашење пожара, осим неприступачног терена, отежавају јак ветар и високе температуре, каже начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић.

Око 150 хектара ниског растиња и четинарске шуме захваћено је пожаром у рејону Црног врха у општини Прибој, и то у тешко приступачном терену кањона Увац, а ватра прети да се прошири на још око 300 хектара четинара.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да пожар на подручју општине Прибој још увек није под контролом и додао да на његовом гашењу ради 120 ватрогасаца и шумара, а да су укључени и хеликоптери.

"У току ноћи се радило на изради припремних терена за гашење које ће уследити у току дана. Данас имамо већ више од 120 ватрогасаца, као и шумара, а хеликоптери су у току ноћи били тамо и већ су кренули са гашањем", рекао је Марић за РТС.

Он је подсетио да је у току јучерашњег преподнева пожар био опкољен, али да је онда дошло до нагле промене ветра, те да је ватра почела муњевито да се шири ка једном много већем комплексу од 300 хектара шуме.

"Ветар и неприступачан терен највише отежавају гашење пожара. Кањон Увца је такав и то се сваке године понавља, јер не могу људи да приђу, а камоли да се нешто директно уради", рекао је Марић и додао да је до пожара највероватније дошло непажњом.

Говорећи о предстојећим празницима, Марић је рекао да је договорено да на Ади Циганлији буду присутни припадници Комуналне полиције, Сектора за ванредне ситуације, цистерне за воду, односно све оно што је неопходно да све прође како треба.

Он је навео и да би било добро да се таква добра пракса прошири и на територију целе Србије.

Током јучерашњег дана је, како је саопштено из МУП-а, угашено је неколико пожара - у Клику у општини Пријепоље и у Јармовцу у општини Прибој, али ватрогасно-спасилачке екипе из превентивних разлога редовно обилазе терен који је био захваћен пожаром.

Такође су угашени и пожари на територији општине Лебане, у месту Слишане, где је пожаром било захваћено ниско растиње на површини око 50 хектара и део храстове шуме, и у општини Куршумлија, село Секирача, где је горела сува трава и ниско растиње и суво лишће на површини 30 хектара.

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије је апеловао на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару