Читај ми!

Дан магарица

У визиторском центру Специјалног резервата природе Засавица, код Сремске Митровице, четврти пут обележен је Дан магарица. Жеља организатора ове привредно-туристичке манифестације је да укажу на вредност ових животиња.

Фарма магарица у Засавици подигнута је ради производње квалитетног млека, али и  да се сачува ова стара врста домаћих животиња којих у нашим селима има веома мало.

Одрасли су их фотографисали, деца су их јахала а сви заједно уживали су у природи и лепом дану. Са више од стотину грла, фарма магарица у Засавици највећа је на Балкану. Већина малишана први пут је видела магарца уживо.

У магарећем млеку, Клеопатра се купала, Грци су га сматрали одличним леком а Римљани луксузним пићем. Анализе су показале да садржи 60 пута више витамина Це него кравље.

"Направили смо фарму музних магарица које су специфичне по томе што дају млеко које је исто људско и заиста је изузетан лек за разне болести", објаснио је Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе Засавица.

Магареће млеко, кажу у Засавици, отклања умор, јача имунитет и подмлађује. Од њега у специјалном резервату природе, праве сир, сапун и креме за лице.

"Сапун и креме садрже по 20 одсто магарећег млека", нагласила је Тамара Владисављевић, произвођач козметике. „Познато је по томе што храни кожу, затеже и избељује."

Због богатства биљног и животињског света у Засавици, ускоро би требало да се отвори и терапијски врт.

По речима Мирјане Новковић из Инклузивног центара, врт ће бити погодно место за одмор особа са инвалидитетом и свих оних који желе да ублаже последице стреса јер, како је рекла, заиста доприноси да се човек боље осећа.

Поводом Дана магарица, одржано је и такмичење у припремању паприкаша. Међу двадесетак екипа, најбољи су били гости из Ноћаја. Члан победничке екипе Зоран Гетејанац открио је тајни рецепт: јача ватра, дуже време кувања и љубав према  кулинарству.

Ове године одржан је и избор за најлеше украшену животињу. Титулу је освојила мала Рунда, која има само осам месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару