Читај ми!

Вукосава - маскота еколога

Међу члановима Еколошког покрета "Ибар" из Краљева, већ годинама је и један немачки овчар. Вукосава је маскота покретa и све је популарнија међу чуварима здраве животне средине. Због њене благе нарави највише је воле деца.

Вукосава је сваког дана на обалама Ибра код Краљева. Воли ову реку и често се може видети како на челу еколошких патрола обилази приобаље, поготово у рано пролеће када сезонски поплавни таласи наносе огромне количине смећа.

Није опасна, чак је, како кажу, тако добре нарави да не представља никакву опасност по људе, пецароше и шетаче.

Вукосава је прави чувар природе. Чак и са непознатим особама врло брзо се спријатељи и увек је спремна за игру.

Вукосаву деца просто обожавају. У првом еколошком вртићу у Краљеву, у насељу Моша Пијаде, често је промотер еколошких акција.

Деца кажу да воле да се играју са Вукосавом. Знају да је чувар реке и природе. Неколико малишана предложило је да се у вртићу направи и кућица за њиховог омиљеног пса.

Дарко Митровић, главни васпитач у вртићу Младост каже да они имају разне акције ради развијања еколошке свести код деце.

"Скоро смо имали еколошки карневал, а данас нам је у посети била куца Вукосава, иначе маскота Еколошког покрета "Ибар", а самим тим и нашег вртића", каже он.

За децу из вртића "Младост", Вукосава и њен власник припремили су час у природи.

"Вукосава је еколошка едукација. Екологија је све око нас. Ми смо окружени биљем и травкама. Све је на неки начин повезано једно са другим. Да деца схвате да су и животиње део живота и живљења укупног", каже Мирослав Павловић из Еколошког покрета "Ибар".

Вукосава је популарна и ван граница наше земље. На њеном профилу на Фејсбуку има више од 200 пријатеља из свих градова Србије, али и иностранства. Еколошком покрету јако пуно помаже, а деца у њеном присуству брзо уче и врло рано постају свесна потребе чувања и заштите природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару