Читај ми!

Уницеф у књажевачком "Предаху"

За нову услугу социјалне заштите "Предах" - пројекат Европске уније - у Књажевцу је адаптиран део Завода за васпитање младежи. Финансирање је, по завршетку пројекта ЕУ, преузела Општина и сада је та услуга део редовних активности Центра за социјални рад у том граду.

У оквиру пројекта Европске уније за унапређење социјалне заштите деце, у Књажевцу, Пироту, Бољевцу и Сврљигу развијају се нове услуге за помоћ деци са сметњама у развоју и њиховим породицама.

За "Предах" у Књажевцу, који већ две године омогућава краткорочни смештај деце са сметњама у развоју, адаптиран је део Завода за васпитање младежи.

У "Предаху" повремено борави четрдесетак малишана, што њиховим породицама обезбеђује неопходно време за одмор.

Бранкица Петковић, мајка шестогодишње девојчице која болује од церебралне парализе, ову услугу користи већ годину дана и каже да дружење са неговатељицама у "Предаху" много помаже малој Сари:

"Примећујем велики напредак у говору, реченице су јој боље и смисленије, питања, одговори. Научила је целе песмице. Ја сам са њом свакодневно и чини ми се да полако напредује, али сви они који је виђају повремено, кажу да је њен напредак изузетан!"

И хранитељица Данијела Петровић има слично искуство. Њен дечак такође често користи услуге "Предаха" и, како каже, веома се радује дружењу са другом децом и неговатељицама.

У службама "Предах" и "Помоћ у кући" у Књажевцу, Пироту, Сврљигу и Бољевцу је запослено је 25 неговатељица, док су деца са сметњама у развоју за боравак у "Предаху" изабрана на основу опсежног истраживања које је спровео књажевачки Центар за социјални рад.

Неговатељица Јадранка Стојановић каже да је свако дете прича за себе и да се са сваким дететом ради у складу са његовим могућностима и потребама.

Њена колегиница Јасна Воштанић истиче да је одржавање личне хигијене основна брига, а ту су и креативне радионице чији програм конципирају стручњаци, а оне их спроводе.

По окончању пројекта и престанку његовог финансирања из фондова Европске уније, општина Књажевац наставила је да финансира нове услуге које су постале део редовних активности Центра за социјални рад.

Марија Јеленковић, шеф Одељења за друштвене делатности Општине Књажевац, задовољна је реализацијом пројекта који је показао да је потребно и увођење нових услуга.

"Отворили смо могућност да после две године, колико се пројекат спроводи, нове услуге на најбољи начин повежемо са постојећим услугама социјалне заштите", објашњава Марија Јеленковић, "као и да боље користимо ресурсе које имамо и у локалној средини, и у региону."

Књажевачки "Предах" посетила је и висока делегација Уницефа. Према речима Јарма Винанена, председника Извршног одбора те организације, у регионима и земљама каква је Србија за Уницеф је веома важно да оствари добру сарадњу са локалним и централним органима власти. На тај начин, обезбеђује се да резултати буду одрживи и дугорочни, рекао је Винанен:

"Не желимо да радимо само пројекте који ће почети и завршити се, већ желимо дугорочно побољшање ситуације у којој се налазе деца. Ово добар пример сарадње са локалном заједницом у том послу."

Посету Књажевцу амбасадори Уницефа искористили су и за дружење с малишанима из "Предаха" и штићеницима Завода за васпитање младежи.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару